Poprock-történeti utazás Jávorszky Béla Szilárddal

Az Örkény István Könyvesboltban 2015 februárjától minden hónap első szerdáján Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró tart poprock-történeti előadásokat.
A Poprock-történeti utazás című sorozat célja a nemzetközi és a hazai könnyűzene elmúlt hatvan évének kultúrtörténeti áttekintése; korszakainak, stílusainak, főbb előadóinak ismertetése, mindezek történelmi, politikai, gazdasági és zenetörténeti kontextusba helyezése. A rock and roll olyan, generációk sorának alapélményeit adó zenei-kulturális-életfilozófiai mozgalom, amely nélkül az elmúlt hatvan év kultúrtörténete értelmezhetetlen.

A rock and roll (poprock) az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más modern társadalmakban régóta az egyetemes művelődéstörténet része. Magyarországon az elmúlt évtizedekben jobbára a szórakoztató zenék világába sorolták, jobb esetben divatjelenségnek tartották. Így komoly elemzése, értékelése, történetének feldolgozása, előadóinak bemutatása elmaradt. Generációk nőttek fel rajta anélkül, hogy társadalmi-kulturális-esztétikai hátterét megismerhették volna.

A most induló előadás-sorozat arra tesz kísérletet, hogy rendet vágjon számokban, sztárokban, trendekben, folyamatokban. A behurcoltak zenéjétől (blues), a telepesek zenéjén (country) át az ötvenes években e kettő találkozásából megszülető rock and rollig. A gombafejű Beatles-fiúk felbukkanásától az ellenkultúra woodstocki demonstrációjáig. Az altamonti pokoltól a csilingelő ABBA-pénztárgépig. A Martens bakancsos punkattacktól a szintipopos Depeche Mode-ig. A szétplasztikázott Michael Jacksontól a szétrobbanthatatlan U2-ig. A tragikus sorsú Nirvanától a popkaméleon Lady Gagáig.

2015. első félévének programja:
február 4. – A behurcoltak zenéje: a blues
március 4. – A telepesek zenéje: a country
április 1. – Jólét, tévé, baby boom – Miért az ötvenes évek Amerikájában tört ki a rock and roll láz?
május 6. – A rock and roll hajnala – A modern média szerepe
június 3. – A rock and roll kiteljesedése (Elvis, a király)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.