A nap kritikája (Trencsényi): Plüss egy vicc

Mostanában a legjobb két panelmedvét nézni. Végre két képernyőlény, aki nem akar többnek látszani, mint ami. Az említett medvék a Comedy Central Susogós mackók című, alig egyperces epizódokból álló bábsorozatának főszereplői.

Eszembe jutott egyszer egy furcsa, szürreális aforizma, azonmód fel is jegyeztem, így hangzik: Okos pilóta alagútban nem katapultál! Teltek az évek, a mondat a noteszlapok között várakozott, mígnem a Heti hetes műsorvezetője (talán mint falfirkaidézetet) az egyik műsorban váratlanul felolvasta. Rájöttem akkor: a jó mondatot még elrejteni sem lehet, mert az olyan, mint a virágpor, valahogy mindig kikerül a szélbe, száll ide-oda, és megtermékenyíti az arra fogékony agyat.

Maci
Maci

Ha nem így lenne, akkor aligha hallhatnánk mostanában társasági viccelődés gyanánt két bábmedve, bizonyos Brandon és Sanya kancsal kiszólásait. Az említett medvék a Comedy Central Susogós mackók című, alig egyperces epizódokból álló bábsorozatának főszereplői, ám hogy mikor láthatók a képernyőn, az még a műsorújságokban sincs feltüntetve. A medvepáros rövid, abszurd jeleneteit eredetileg helykitöltőnek szánták, eseti villámtréfának, aztán tessék: küszöbön a sztárság. Ma már nemcsak rajongóik vannak az interneten bőséggel, de a videomegosztó oldalak tanúsága szerint utánzóik is.

A Susogós mackók főszereplői eredetileg képregényalakok voltak, tavaly ősz óta suttyóforma bábfigurákként élnek tovább. Zizegős dzsoggingban (susogós mackóban...), buta edzőcipőben, lukacsos atlétatrikóban, felékszerezve szerencsétlenkednek egy afféle mai Futrinka utcában. Parabolaantennákkal homlokon szúrt, lélektelen panelházak között együgyű párbeszédeket folytatnak: „Hol van a gyerek? Nyári munkán... kulcstartó." „Ha az erdőben megtámad egy medve, szerinted mit csináljak? Tettesd magad halottnak. Halottnak?... Honnan szerezzek ott koporsót meg öltönyt?" Később bólogatós kutyát idomítanak, „celebségre gyúrnak", „szakértőznek". Aztán filozofálnak a házasságról, majd amolyan Vitéz László módjára, palacsintasütővel püfölik egymást, miközben azt rikoltozzák: Hogy ez micsodaaaa? Hát riméééék! Olykor megfejtik az életet, alig ostobábban, mint némelyik közszereplő, akinél Brandont és Sanyát nagyságrendekkel jobb nézni. És sokkal jobb, mint a vércsatakos híradó műsorokat, vagy például Joshi Bharat beszélgetéseit, amelyekben most még csak puszta öklükkel esnek egymásnak a résztvevők, de ne legyenek illúzióink, rövidesen kalasnyikovval teszik ezt. És jobb nézni, mint a Magyarországon méltán világhírű hírességek huncut vetélkedőműsorait, megyekettes dáridókat vagy a problémaboncoló műsorok megmondóembereit.

Mostanában legjobb a két panelmedvét nézni. Végre két képernyőlény, aki nem akar többnek látszani, mint ami. És végre egy műsor, ami szintén nem akar több lenni, mint ami. Vállaltan eszköztelen, ha tetszik: ügyetlen, béna, csaknem házilagos, és ettől szívmelengetően őszinte. Ha kell, önmagát is kigúnyolja, bárgyú főszereplőit pedig nem akarja bulvárlapok címoldalára tuszkolni.

A hírek szerint már forgatják a legújabb epizódokat; aligha kétséges: Brandon és Sanya egyre népszerűbb lesz. De ha átmenetileg halványodik a csillaguk, akkor sem fognak hátat fordítani nekünk. Mert ők alighanem pontosan tudják, hogy okos pilóta alagútban nem katapultál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.