galéria megtekintése

Plácido Domingo először énekelt az Operaházban

1 komment


Szemere Katalin

Már többször járt Magyarországon Plácido Domingo, mégis a szombati Shakespeare-estély sztárvendégeként énekelt először a Magyar Állami Operaház színpadán. Domingo egy zártkörű sajtóbeszélgetésen mesélt a Bécsi Operabálról, az opera legyőzhetetlenségéről és arról is, miért nem mutatták be a Bánk bánt 2011-ben a Los Ange­les-i Operaházban.

1973-ban a Toscában, 1987-ben pedig az Aidában énekelt Budapesten a világhírű Plácido Domingo – mindkét alkalommal az Erkel Színházban. 1996-ban Diana Ross-szal, Rost Andreával és José Carrerassal közös koncertjüket a Népstadionban 80 ezren hallgatták. Nagy sikere volt 2009-ben az általa alapított Operalia című nemzetközi verseny pécsi elődöntőinek és az Operaház-beli döntőjének is. (Ő volt a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programjainak fővédnöke, és nem mellesleg most vasárnap díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem.) A dalszínházban viszont először hallhatta a közönség szombaton a Shakespeare-bálon az egyik legismertebb operaénekest.

Az operavilág sármos királya először lépett fel az Operaházban
Teknős Miklós / Népszabadság

A 75 éves Domingo elmondta: többször járt a magyar Forma–1 versenyen is, rögzített itt lemezt, és turistaként ugyancsak megcsodálta az ország látványosságait. Arra az újságírói kérdésre, milyen érzés „élő legendának" lenni, Domingo hangsúlyozta, ebből a legjobb „élőnek" lenni. Az is kiderült, fontosnak tartja, hogy lépést tartson a gyerekei és az unokái generációjával. Bár az operának nagy konkurenciát jelentenek a filmek és a musicalek, mégis egyre nagyobb közönséget vonz.

 
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az opera örökre élni fog, mondta, mert zsenik műveit énekelhetik, például Mozartét, Wagnerét, Verdiét vagy éppen Bartókét. Megkérdeztük azt is tőle, mi történt 2011-ben, hogy mégsem mutatták be a Bánk bánt a Los Angeles-i Operában, amelynek ő volt már akkor is az igazgatója. Erre a projektre a magyar állam több százmilliós támogatást ígért. Domingo nagyszerű ötletnek tartotta és várta nagyon, mivel az Erkel-mű legismertebb áriá­ját, a „Hazám hazám"-at az 1996-os Szuperkoncerten ő énekelte. A nagy lelkesedéssel indult ügyet különböző okok miatt le kellett mondani. Senkit nem akar hibáztatni érte, valószínűleg mindkét oldal felelős. Az biztos, az amerikaiak féltek attól, nem lesz akkora siker, hogy érdemes legyen többször előadni. A szereplők castingolásával szintén akadt probléma. De reménykedik abban, ha az ötlet újra előkerül, megvalósítható lesz.

Nyomasztó tömeg Bécsben

Az énekes mielőtt Budapestre érkezett, csütörtökön a 60. Bécsi Operabálon vett részt, a Bécsi Filharmonikusoknak A sevillai borbély nyitányát vezényelte, majd az orosz szopránnal, Olga Peretyatkóval énekelt duettet A víg özvegyből. Lapunk kérdésére elmondta, ott kiszedték a székeket, megterítettek a páholyokban, hatalmas bálteremmé vált a ház. Óriási – ahogy Domingo és az osztrák sajtó fogalmaz, már-már életveszélyes – tömeg volt, több mint hétezren ünnepeltek az amúgy 2000 nézőt befogadó Bécsi Operában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.