galéria megtekintése

Piramis alapkövek nélkül

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 15. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A Piramis együttest Som Lajos basszusgitáros, Köves Miklós dobos és Závodi János gitáros alapította 1974-ben, tag lett aztán Gallai Péter billentyűs, ám a csapat akkor lett teljes, amikor egy évvel később csatlakozott Révész Sándor énekes is. Így tehát a zenekar 2015-ben ünnepli negyvenedik jubileumi évét.

A Becsület és a Szállj fel magasra! című dalokat tartalmazó első kislemezüket 1976-ban adta ki a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat. A nótáknak hihetetlen sikerük volt, így nem csoda, hogy a vevők elkapkodták a boltokból az 1977-ben megjelent első nagylemezüket is, és a következő években a rajongók dugig megtöltötték azokat a koncerttermeket, amelyekben a Piramis fellépett.

Gallai Péter, Vörös Gábor, Závodi János, Köves Miklós, Nyemcsók János
Gallai Péter, Vörös Gábor, Závodi János, Köves Miklós, Nyemcsók János

Az évekig tartó sikerszéria aztán csillapodott valamelyest, mígnem a zenekar 1981-es keletnémet turnéjának utolsó koncertjén Révész a színpadon jelentette be, hogy kilép az együttesből. És bár a következő évben a Piramis megmaradt tagjai kiadtak még egy albumot, amelyen Gallai énekelt, a zenekar lényegében befejezte ténykedését.

 

1992-ben Révésszel tértek vissza, több sikeres koncertet adtak, miként 2006-ban is, amikor két telt házas fellépésük volt a Papp László Sportarénában.

Ezt követően Révész ismét visszavonult, akkoriban úgy nyilatkozott: életének Piramissal töltött szakaszát immár végleg lezárta, és ennek megfelelően valóban nem szerepelt többet az együttessel. Közben Som egészségi állapota is megroppant, ezért a zenekar új tagokat keresett, és talált is az énekes Nyemcsók János (ex-Manhattan, Fix) valamint a basszusgitáros Vörös Gábor (Omen, ex-Ossian, Fahrenheit) személyében. Jelenlegi felállásban hat esztendeje muzsikálnak itthon és a környező országokban.

Som Lajos nemrégiben a Népszabadságnak nyilatkozva furcsállta, hogy a zenekar tagjai nélküle is használják a Piramis nevet, ám az Artisjus honlapján erre a következő választ találtuk: „Ilyen esetekre a polgári törvénykönyv nem ad iránymutatást, de a joggyakorlat egységesen ítéli meg az esetet, méghozzá a Bartók-vonósnégyes ügy alapján. Ebben az 1979-es bírósági esetben (…) a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy tagkiválás esetén az együttes további névviselése ellen a kivált tag(ok) csak abban az esetben tiltakozhat(nak), ha a változás művészi karakter- és színvonalváltozással járna. Amennyiben ez nem állapítható meg, úgy a kilépett tag nem tiltakozhat az ellen, hogy az együttes tovább vigye a megszokott nevet. (A legfontosabb következtetés: a név azé, aki viseli, és nem azé, aki alkotta.)”

Köves Miklós dobos erről csak annyit mond: szerinte a rajongók ma már nem keverik össze a mai és az eredeti Piramist, ennek érdekében amúgy még az interneten is látható videós anyagokat, klipeket is készítettek.

Arról nem beszélve, hogy ők a Piramis szellemiségét, zeneiségét és karakterét töretlenül viszik tovább, sőt, a rajongók kimondottan a régi, nagy sikerű dalokat kérik az együttestől. – Az már csak hab a tortán – folytatja –, hogy Nyemcsók János hangja is erősen hasonlít Révészéhez.

Amúgy pedig ők tiszteletben tartják Révész döntését, aggódnak Som egészségéért, de most a negyvenéves ünnepi koncertsorozatra koncentrálnak. Azt már mi tesszük hozzá: van mire. Mert bár a 40. évad első koncertjét január 16-án, a Barba Negra Music Clubban tartják, de a jubileumi év nagyon eseménydús lesz a csapat számára.

Már most sok meghívást kaptak hazai nagyrendezvényekre, és tárgyalások folynak egy rövid amerikai turnéról is. A jubileumi év kapcsán egy nagykoncertet is terveznek, melynek a pontos helye és időpontja még nem publikus, de annyi biztos, hogy a Piramishoz méltó eseményre lehet számítani.

Első állomás

A negyvenedik évadra hosszú turnét készítettek elő, de egyelőre még csak a január 16-i kezdés biztos, a Barba Negra Music Club, ahol a Bermuda rockbanD lesz az előzenekar. A további helyszínekkel most folynak a tárgyalások, vidéki és határon túli fellépések is lesznek, szó van amerikai koncertekről is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.