Picasso-szenzáció a Sotheby's közelgő aukcióján

Ritka alkalom, hogy a spanyol festőzseni rövid kék korszakának egyik alkotása kerüljön a piacra.

A világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti vására, a jövő hét második felében a Regent’s Parkban megrendezett Frieze kapcsán szinte áttekinthetetlen mennyiségű – és lenyűgöző színvonalú – kiállítás látható London múzeumaiban és magángalériáiban egyaránt.

Fotó: Sotheby's

Mivel alapvetően egy aukció műtárgyairól van szó, péntek reggel tumultuózus jelenetek alakultak ki a Sotheby's New Bond Street-i székházában, ahol a fotósok első ízben kaphatták le Picasso 1901-ből származó La Gommeuse című festményét, együtt az annak hátoldalán található Pere Mañach portréval. Utóbbi 2000-ben került elő, amikor a most kalapács alá kerülő William I. Koch gyűjtemény tulajdonosa restauráltatta a Gommeuse-t. A provokatív akt kép hátoldalán, a bevonat mögött rejtőzött fejjel lefelé a Picasso katalán anarchista barátját, a műkincskereskedő Mañachot alaposan eltorzítva ábrázoló festmény.

A spanyol géniusz alig három évig tartó kék korszakában keletkezett jelentősebb festmények számát mintegy harmincra teszik. Ezek többsége országos múzeumokban található, azaz elvétve kerül elárverezésre. A szerencsés „nyertes" 60 millió dollár körüli összegért juthat hozzá az egyet fizet, kettőt kap munkához.

Fotó: Sotheby's

Dúsgazdag gyűjtők számára történelmi eseménynek számít a legendás filantróp, üzletember, és nem utolsósorban a Sotheby's néhai elnöke, A. Alfred Taubman hagyatékának aukciója. Taubman élete ugyan a nyilvánosság előtt zajlott, mégis hetven év alatt csendesen halmozta fel az otthonait és irodáit díszítő felbecsülhetetlen értékű remekműveket. Simon Shaw, a Sotheby's impresszionista és modern művészeti részlegének társigazgatója az Egyesült Államok legimponálóbb XIX.-XX. századi gyűjteményként értékelte Taubman kincseit, amelyeket régi és amerikai mesterek munkái is kiegészítettek. A modern kollekcióból többek között Modigliani, Picasso, Degas, Schiele, Miró, Matisse, Toulouse-Lautrec, Giacomo Balla és Kandinszkij művei csodálhatók meg Londonban.

A Sotheby's New Bond Street-i székházábanjövő csütörtökig ingyenesen meg lehet nézni a válogatást a novemberber eleji New York-i aukció fénypontjainak számító alkotásokból.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.