Peták István halálára

Elhunyt a Magyar Televízió volt elnöke, a Magyar Turista Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, az Ablak és a Napzárta alapító főszerkesztője, a Másfél millió lépés Magyarországon és a Szent István-vándorlás című sorozatok szerkesztője. Temetése időpontjáról később adnak értesítést. Mindez éppen akkor történt meg, amikor papíron is megszűnt a Magyar Televízió, beolvasztották.

Amikor ő volt az elnök,még egy óriásszervezet működött 3600 dolgozóval, és mindenki azt hitte – én is –, hogy az intézményt a közszolgálati tartalom  bármelyik újonnan induló kereskedelmi televíziónál erősebbnek tarthatja meg. Ő volt az utolsó Valaki a tévéelnökök sorában, akit nemcsak úgy odaejtőernyőztek az aktuális kirúgások vagy politikai irányváltás levezénylésére, hanem aki korábban valódi műsorok kitalálásával, szerkesztésével és egy legendás csapat tagjaként szerezte meg ehhez a rangot.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság/Archív

Ablak, Péntek délután, Napzárta, Másfél millió lépés Magyarországon – ezek olyan műsorok voltak, amelyekre gondolva nem kell paragrafusokat keresgélnem, hogy megtudhassam, mit is kellene azon a sokat emlegetett közszolgálatiságon érteni. A tévézés nem maradandó műfaj, egy-egy jó műsor is képes elfáradni néhány év alatt, de mi, későbbiek, nemcsak a szerencsésebb csillagzatokat irigyelhettük, hanem azokat a híres és összetartó szerkesztői közösségeket is, amelyek újságírói mintákat adtak tovább.

Peták István megszállottan dolgozott a közszolgálati televíziózásért, a regionális és nemzetiségi műsorokért. És a „Valaki”-ságához az is hozzátartozott, hogy híres természetjáró volt, megküzdött mindenért, ami ehhez kapcsolódott, legyen az új turistaút a Mátrában vagy a dobogókői turistaház felújítása, egy forrás, egy fa vagy a szeretett Mátraalmásának megszépítése. 75 évet élt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.