galéria megtekintése

A polgármester dirigálna a váci szimfonikusoknak

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Nemzetközi hírű intézményeknek megfelelt a Váci Szimfonikus Zenekar - csak a váci polgármesternek nem, aki még az együttes nevét is elvenné.

A Váci Szimfonikus Zenekar 1984-ben alakult. Alapító karmestere Szalay Miklós, a Magyar Állami Operaház karigazgatója. 1994-től a zenekar vezetője és karmestere Farkas Pál. Számos világhírű művésszel léptek fel, partnerei voltak többek között Berkes Jánosnak, Bogányi Gergelynek, Gregor Józsefnek, Kállay Borinak, Kalmár Magdának, Miklósa Erikának, Pitti Katalinnak, Melis Györgynek, Tokody Ilonának. A zenekar fő támogatója Vác Város Önkormányzata. Azaz csak volt hosszú ideig, de két éve már nem az. A fenti művészeknek és a külföldi turnékra a zenekart újra és újra meginvitáló nemzetközi hírű intézményeknek megfelelt az együttes, úgy tűnik, Fördős Attilának nem. Utóbbi nem egy világhírű zenész, hanem Vác polgármestere. Aki most már elvenné a zenekar nevét is.

Vezényelne is a polgármester

A fokozatosan romló viszony mélypontjaként ügyészségi vizsgálat lefolytatását kezdeményezte a polgármester a zenekart működtető egyesület ellen. A helyi televízió, az ESTV honlapján kifejti, hogy „a szimfonikus zenekar számtalan esetben, amikor a közigazgatási határait elhagyta Vác városának, más néven lépett fel, ugyanakkor meg mindig a Váci Szimfonikus Zenekar Egyesületével történt a pénzügyi elszámolás és a számlázás... Ezen kívül a 45 fős zenekarnak tudomásom szerint hét váci tagja van, tehát ez már réges-régen nem váci zenészekből, vagy tehetséges váci diákokból álló váci zenekar. A harmadik ilyen probléma, hogy morálisan is szétesett a zenekar, hiszen a karmester úr, Farkas Pál, a próbán megpofozta a koncertmesterét, amiből kifolyólag bírósági feljelentés van.”

 

A városban valóban azt beszélik, hogy az egyik próbán pofon csattant, mások rugdosódásról hallottak. Farkas Pál a próbán történt inzultusról, amelyet összefüggésben lát a zenekar életébe való külső beavatkozási kísérletekkel, nem kíván nyilatkozni, mert azzal kapcsolatban bírósági eljárás folyik.

Hol a lé?

A zenekar életét a karmester és a művészeti tanács tagjai alapvetően másképp látják: szerintük a várossal szemben minden szerződéses vállalásuknak maximálisan eleget tettek, minden adminisztratív és egyéb kötelezettségüket maradéktalanul teljesítették. (Az ügyészségi vizsgálat sem tárt fel törvénytelenséget.) Ennek ellenére a zenekar 2013–14-ben egy árva önkormányzati forintot sem látott, miközben a közszolgáltatási szerződésben foglaltakat teljesítette. Az első évben 30, a második évben 15 koncertet adott helyi óvodások, középiskolások és felnőttek részére saját finanszírozásban. A járandóság kifizetését sürgető levelekre előbb gazdasági vizsgálatot, majd ügyészségi vizsgálatot kapott a nyakába. Az együttes nagy munkát végez, hiszen az évi 80–100 koncert emberileg és szakmailag sem kis teljesítmény. A közelmúltban Németországban és Hollandiában turnéztak, áprilisban Izraelben vesznek részt egy koncertkörúton.

Zenekarvezetők (balra Farkas Pál, középen Juhász Terézia)
Zenekarvezetők (balra Farkas Pál, középen Juhász Terézia)
Kurucz Árpád

A zenekar arra kényszerült, hogy több szabadpiaci fellépést vállaljon. Ezeken a koncerteken is Vácot képviselte. Az elszámolások pedig kizárólag a Váci Szimfonikus Zenekar nevében történtek. A zenészek – mert meg kell élniük – egyéni vállalkozóként ugyancsak keresik a fellépési lehetőségeket.

Vácon felháborodás fogadta decemberben azt a kezdeményezést, hogy a város bontsa fel a zenekarral kötött közszolgáltatási szerződést, sőt vegye el a zenekartól a „váci” megjelölést. Néhány nap alatt több mint 14 ezer támogató lájkot kapott az interneten a tervezet visszavonásának követelése. Az önkormányzat eddig nem tárgyalta az előterjesztést.

Más kottából játszanak

Juhász Terézia, a művészeti tanács tagja szerint „Farkas Pál fantasztikus zenész, fantasztikus menedzser, aki képes munkát szerezni a zenekarnak”. Farkas Pál azt mondja, „húsz év alatt több polgármesterrel dolgoztam együtt, mindegyik büszke volt arra, amit a városért tettünk. A zenekar nem dőlhet be akkor sem, ha a városi támogatás elmarad. Legfeljebb a váci programjainkat nem tudjuk maradéktalanul végrehajtani.” Mokánszky Zoltán, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a város vezetése és a zenekar között a viszony nem romlott meg. Rendeződhet a helyzet.” Felvetésünkre, miszerint a Wac Civitas Szimfonikusok létrehozásával a polgármester úr egyértelműen jelezte, hogy a Farkas Pál által vezetett Váci Szimfonikus Zenekarnak már nem terem babér, azt írta: „véleményem szerint babér annak terem, aki a legtöbbet teszi azért, hogy teremjen. A Váci Szimfonikus Zenekar és a Wac Civitas mellett a városban működik egy harmadik zenekar is, az Antonio Vivaldi Kamarazenekar, ennyire színes Vácon a kulturális élet. A váci szimfonikusok előtt is ott van a lehetőség, a döntést a közönség hozza meg.”

„A Váci Szimfonikus Zenekar tagjai nem akarnak elmenni Vácról. Békét, közös munkát szeretnének a város javára – mint eddig. De ha nem kellünk, mondják ki”

– búcsúzik a karmester.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.