Példátlan virtuális képrablás

Pár héttel ezelőtt az Outlaw Press nevű kiadó gondolt egyet, letöltötte a netről a Boros-Szikszai páros, Szendrei Tibor, J.P. Targete, Michal Ivan és Tikos Péter néhány grafikáját-festményét, majd odabiggyesztette legújabb könyvei borítójára. A dolog szépséghibája, hogy a képek alkotói teljesen kimaradtak ebből az - egyébként nyilván izgalmas - folyamatból. Nemcsak pénzt nem kaptak, de még egy e-mailt sem.

Nem úgy Frank Frazetta - a Conan történetek leghíresebb illusztrátora -, akinek Berserker című képéért kereken egymillió dollárt adtak egy árverésen nemrég.

fritz conqueror

Tikos állítása szerint az illusztrátor-szakma még manapság sincsen eléggé megbecsülve, sőt a neten legelészők többsége afféle védtelen közkincsnek tekinti a könyvekhez, magazinokhoz készített grafikákat, festményeket.

- Gyakran megtalálnak olyan kérésekkel, hogy fessek olajképet egyik-másik családtagról, esetleg az egész családról - tíz-húszezer forintért. Mikor megtudják, hogy ez az ár nemcsak a munkadíjat tekintve szemérmetlenül alacsony, de adott esetben még az anyagköltséget sem fedezi, jön a sértődött tekintet: "de hát neked úgyis van festéked meg vásznad". Igen, és a taxisofőrnek is van autója, egy villanyszerelőnél pedig mindig akad pár villanykapcsoló - magyarázza Tikos.

Az Outlaw Press, miután befutottak hozzá az első felháborodott levelek, levette a honlapjáról az ominózus regényborítókat - illetve az összes elérhetőségét is. Nem mintha egy „átlagos" magyar alkotónak érdemes lenne ügyvédhez rohannia: a többtízezer forintos óradíj hamar felemésztené azt az összeget, amit egy ilyen per végén remélhetne.

Merőben más lehet a helyzet a Boros-Szikszai páros és Targete esetében: az ő illusztrációik a világszerte sikeres World of Warcraft nevű kártyajáték számára készültek, és egy óriáscég, az Upper Deck tulajdonában vannak.

- Egyébként az Outlaw Press-nek írt levelemben felajánlottam a jogdíjak ellenében történő másodközlés lehetőségét, de válaszra sem méltattak. Összegek el sem hangzottak, így számomra egyértelművé vált, hogy a kiadó hallani sem akar törvényes megodásokról, illetve egyetlen fillért sem hajlandó szánni az általuk forgalmazott kiadvány borítóképére - mondja Tikos Péter.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.