Pécs szimfonikus világkonferenciát rendezhet 2013-ban

Chicagóban tartotta éves közgyűlését a Szimfonikus Zenekarok és Együttesek Világszervezetének (WASBE) Irányító Tanácsa, ahol Pécs pályázatát fogadták el a szervezet 2013. évi világkongresszusának megrendezésére. Az alapvetően fúvós zenekarokat tömörítő nemzetközi szervezetnek több mint 1000 egyéni és zenekari tagja van a világ 50 országából. A közép-kelet-európai országok zenekarai a rendszerváltozást követően kezdtek csatlakozni a világszervezethez.

A WASBE tagjai számára kétévente nemzetközi konferenciát szervez. 2009-ban a konferencia az Egyesült Államokbeli Cincinnati-ben, 2011-ben Tajvanon kerül megrendezésre. A 2013-as konferencia megrendezésére és helyszínére a szervezet pályázatot írt ki, amelyre kanadai (Calgary), magyar (Pécs) és spanyol (Altea) pályázat érkezett be. 2008. december 16-án a WASBE Irányító Tanácsa meghallgatta a pályázók képviselőit a chicagói Fine Arts Building-ben.

A pécsi pályázati anyagot Bogyó Imre, a pályázat pécsi koordinátora mutatta be a WASBE Tanácsának. Hangsúlyozta, hogy első alkalommal jelentkezik közép-kelet európai ország a konferencia megrendezésére. Pécs kulturális és zenei hagyományainak bemutatása mellett felhívta a Tanács figyelmét arra, hogy 2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa. A programsorozatot nagyon komoly kulturális és logisztikai infrastrukturális beruházások előzik meg. A WASBE konferencia céljainak kiválóan megfelelő hangversenyterem épül Pécsett, kiépítésre kerül az M6-os autópálya, és komolyan fejlesztik a város turisztikai szálláshelyeit is. A bemutató során Bogyó úr kiemelte Pécs városának elkötelezettségét a konferencia megszervezése mellett, amely jelentős anyagi támogatás formájában is jelentkezik.

A bemutató után dr. Mezei István chicagói főkonzul hívta fel röviden a WASBE Tanács tagjainak figyelmét Magyarország évezredes kulturális és zenei hagyományira, és Pécs városának kiváló adottságaira a konferencia megszervezésére. Pécs város polgármesterének a város elkötelezettségét és anyagi támogatását megerősítő levelét Pavlovics Attila, az önkormányzat művelődési csoportjának vezetője olvasta fel.

A tanács által már előzetesen megismert pályázati anyag alaposságát és a bemutató sikerét az is érzékeltette, hogy a tanács tagjainak nem voltak külön kérdései a pályázat készítőihez, és már a bemutató után többen gratuláltak a kiválóan elkészített pályázathoz. A zártkörű döntést követően a tanács elnöke tegnap (12.17-én) hivatalosan tájékoztatta a magyar pályázókat, hogy Pécs városának ítélte a 2013-as WASBE konferencia megrendezésének jogát. A döntést a magyar szervezők 2009. elején a WASBE elnökeinek részvételével megtartandó gálakoncerttel kívánják megünnepelni Pécsett."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.