galéria megtekintése

A közönség nem veheti észre, milyen nehéz hangszer a hegedű

0 komment

R. Hahn Veronika

Pauk György a díszdoktorrá avatáson
Pauk György a díszdoktorrá avatáson

A Londoni Egyetem részét képező Királyi Zeneakadémia díszdoktori címét vehette át a hét elején Pauk György hegedűművész. A minden tanév végén ünnepélyes keretek között átadott elismerésre volt hallgatók, egykori és jelenlegi professzorok, zeneművészek és a nagyközönség is tehet javaslatot.

Az első számú londoni felsőfokú zeneiskola hagyományosan csak olyan oktatóknak ítéli oda a díszdoktori címet, akik világraszóló előadói pályafutás mellett végeznek pedagógiai munkát. Az egyik legihletettebb Bartók-szakértőnek tartott Pauk György érdemeinek felsorolásakor külön is elhangzott, milyen erőfeszítéseket tett karrierje során kortárs brit és más nemzetközi zeneszerzők műveinek előadására. Nevéhez többek között Krzysztof Penderecki, Witold Lutosławski, Michael Tippett, Alfred Schnittke, illetve a magyar Szöllősy András, Bozay Attila és Láng István szerzeményeinek ősbemutatója fűződik.

 

1990-ben kezdődött oktatói karrierje során a nyolcvanadik születésnapja felé közeledő professzor kiemelt figyelemmel követte fiatal magyar tehetségek előrejutását. A közelmúltban felkarolt és oktatott hazai hegedűművészek közül a Népszabadság londoni tudósítójának érdeklődésére Pauk a jelenleg Svájcban működő előadót és tanárt, Stuller Gyulát, a Pannon Filharmonikusok koncertmesterét, Deák Mártát, a vezető londoni zenekaroknál alkalmazott András Tamást és Várnagy Katalint, illetve Pusker Júliát említette, aki máris több koncertfellépéssel a háta mögött nagyon sikeres szólista pályafutás elején áll.

Pauk György lapunknak elmondta, milyen sokat jelent számára, hogy fogadott hazájában elismerték mindazt, amit egyrészt Magyarországon született hegedűművészként elért a világban, másrészt közel három évtizedes oktatói teljesítményét is méltányolták. A kitüntetés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Királyi Zeneakadémia hegedű tanszéke az ő javaslatára Zathureczky Ede nevét viseli. Pauk számára több volt ő, mint az egyik legnagyobb magyar hegedűs. Tizenhárom évesen került hozzá, noha a mester húszévesnél fiatalabb tanítványt nem vállalt.

Amit ő maga a következő nemzedékre akar hagyni az az, hogy ugyan a hegedű nehéz hangszer, de a közönségnek ezt nem szabad észrevennie: fenn kell tartani a könnyedség és természetesség lát­szatát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.