Patrick Modiano kapta az irodalmi Nobel-díjat

A francia író, Patrick Modiano kapta az irodalmi Nobel-díjat – jelentette be a svéd akadémia csütörtökön. A testület indoklása szerint Modianót az emlékezés művészetéért jutalmazták, amellyel felfoghatatlan sorsokat, „a megszállás életvilágát” idézte meg.

Modiano 1945. július 30-án született Boulogne-Billancourt-ban egy olasz zsidó apa és egy belga anya gyermekeként. A középiskola évei alatt, Raymond Queneau hatására döntötte el, hogy irodalmi pályára lép, a párizsi VI. Henrik gimnáziumban ugyanis Queneau-tól – a Zazie a metrón és a Stílusgyakorlatok szerzőjétől, anyja egyik barátjától – tanulta a geometriát.

A Gallimard francia kiadó által közreadott dátum nélküli kép Patrick Modiano francia íróról
A Gallimard francia kiadó által közreadott dátum nélküli kép Patrick Modiano francia íróról
MTI/AP/Gallimard

Érettségi után nem ment egyetemre, 22 éves korától fogva csak a próza érdekelte, első regénye 1968-ban jelent meg. A La Place de l'Etoile után alig négy évvel, 1972-ben már meg is kapta a Francia Akadémia regénydíját, melyet a Les Boulevards de ceinture című művével érdemelt ki, hat évvel később pedig a Goncourt-díjat is odaítélték neki Rue des boutiques obscures című regényéért.

A termékenynek mondható Modiano (a Goncourt-ban részesült mű már a hetedik volt a regények sorában, igaz, 1974-es Lacombe Lucien-jét Louis Malle-lal közösen írta) írói figyelmét igazán az identitáskeresés nehézségei, a társadalmi változások, valamint a káosz megértésének képtelensége kötötte le, másfelől pedig ugyancsak fontos az életművében a német megszállás témája. Ehhez a szülei életéből merített.

Eddigi 28 regénye közül négy is olvasható magyarul. Először a Sötét boltok utcája jelent meg, 1980-ban a Magvetőnél, ezt követte jókora kihagyás után 1996-ban az Augusztusi vasárnapok, melyet az Elek és Társa gondozott. A Dora Brudert 2006-ban jelentette meg a Vince, legújabb könyve pedig az idén jött ki a Tarandusnál, ez A Kis Bizsu. (Franciául egyébként már 2001-ben megjelent ez a könyv.)

A forgatókönyvíróként is ismert friss Nobel-díjas szerző egyébként Marie Modiano anglofon énekesnő édesapja.

Modianónak talán a legismertebb könyvét, a Dora Brudert – amely kötelező olvasmány a francia középiskolákban – 2006-ban adta ki a Vince Kiadó. A kiadó ügyvezető igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, az író Nobel-díja a számukra is nagyon nagy boldogság, mert visszamenőleg igazolja a választásukat. Akkor is, ha a piac ezt nem tette. Ha nincs a fordító, Rőhrig Eszter, Modiano könyveit ma nem lehetne magyarul olvasni – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.