Párizsban elárverezik a magyar plázamágnás műkincseit

Kétnapos árverésen értékesíti a Sotheby's árverezőház szeptemberben Párizsban a tavaly elhunyt magyar  ingatlanfejlesztő multimilliárdos, Robert Zellinger de Balkany műgyűjteményét. A mágnást egyébként 2014-ben, a választások előtt a magyar állam is kitüntette.
1931-ben az erdélyi Nagyiklódon született építész és ingatlafejlesztő mágnás, aki apjával, Zellinger Balkány Aladárral együtt abból vált szupergazdaggá, hogy a hatvanas évek végétől meghonosította Franciaországban és Spanyolországban az amerikai típusú bevásárlóközpontokat.

Első felesége egy francia diplomata lánya volt, akitől azonban közel tíz évi együttélést követően elvált és királyi házból nősült újra. 1969-ben elvette az utolsó olasz uralkodó, a Savoya családból származó II. Umberto király Maria Gabriela nevű lányát, akivel 1990-ig élt együtt.

Szenvedélyes lovaspóló-játékos és vitorlázó is volt. Ugyanilyen szenvedélyesen gyűjtött műtárgyakat ötven éven át, amiben inspirálója az ötvenes-hatvanas évek mágnás köreinek különös figurája, Carlos de Beistegui és a Rotschild család volt. Kincseit egyebek mellett párizsi palotájában halmozta fel, ahol fejedelmi luxusban élt.

Palotájának Henri Samuel tervei alapján kialakított termeibe is bepillantást enged most az árverezőház. A lakosztályokban régi angol és itáliai festők művei, antik szobrok, dísztárgyak sokasága és elegáns bútorok. A tárgyak között szerepel például egy nemeskőből és ébenfából készült, bronz és ezüst díszítésű kabinetszekrény, amely valaha V. Pál pápáé, majd IV. György angol királyé volt. Mintegy nyolcszáz munkát értékesítenek a Balkány-kollekcióból a Sotheby's katalógusa szerint. Az árverés egybeesik majd a párizsi antik biennáléval, amelyre rengeteg gyűjtő érkezik. A becsült bevétel tizenöt millió euró fölött lehet.

Robert Zellinger de Balkany magyarországhoz fűződő kapcsolatairól nagyon keveset lehet tudni, de hogy ezek is aktívak voltak, arról tanúskodik, hogy 2014. március 15-én Magyar Érdemrenddel tüntették ki a parlamentben a magyar kultúra értékeinek terjesztéséért, az oktatási, egészségügyi és vallási intézmények önzetlen anyagi támogatásáért és közéleti szerepvállalásáért.

Amikor 2015 szeptemberében elhunyt, a spanyol sajtó az üzleti arisztokrácia és a nagyvilági élet egyik legkifinomultabb alakjaként búcsúzott tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.