Csak túrázgatott, aztán talált egy Attila kori leletet

Pazar hun kori leletre bukkant egy túrázó az egyik észak-dunántúli túraútvonal mellett. A kincs a Magyar Nemzeti Múzeumba került, hamarosan ki is állítják.

125 tételből álló, páratlan hun kori leletegyüttessel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Ilyen tárgyegyüttest még soha nem találtak Magyarországon.

A tárgyakról egy túrázó, Ehmann Gábor értesítette a múzeumot. A szerencsés megtaláló elárulta: egy észak-dunántúli túraútvonal mentén, falevelek mellett pillantott meg egy nemesfém veretet, majd a lelőhely bolygatása nélkül felvette a kapcsolatot az MNM szakembereivel. A szakemberek a terepi kutatás jelentős részével már végeztek is, csakúgy, mint a műszeres kutatással. Az ásatás során kiderült, hogy egy északi tájolású platón patkó alakban földelték el a tárgyakat, nyolc-tíz csoportban.

A "patkó" nyugati szárát egy nyereg és szügy- vagy farhám, keleti oldalát egy zabla és fejhám veretei alkotják, középen egy férfiviselethez tartozó együttes darabjait és egy nyílcsúcsot tártak fel. Szenthe Gergely elmondása szerint sír, embercsontok a leletek környezetében nem kerültek elő. Ez arra utal, hogy a tárgyak egy áldozati rítus során kerülhettek a földbe, Attila uralkodása idején.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.