galéria megtekintése

Legjobb képeim a retinámon maradtak - mondja a világhírű magyar fotós

2 komment


Bárkay Tamás

A nagykőrösi születésű fotográfust és optikust a minap hatodszorra sorolta világranglistája első helyére a tekintélyes Amerikai Fotográfusok Szövetsége.

Sok más mellett legfőképpen a Cigányvajda, a Beteg bárány, a Miért?,  a Vízen járás, Az alkotó és a Gergely című képeinek kiváló szereplése nyomán avatta Papp Eleket 2015 legsikeresebb fotósává a glóbusz legnagyobb fotográfus közössége. Papp a PSA kiterjedt ernyője alatt tavaly megrendezett, vagy háromtucatnyi nemzetközi szalonon elért eredményeivel, konkrétabban a kisméretű fekete-fehér papírképek kategóriájában kapott helyezéseivel vívta ki az elismerést, egy meglehetősen bonyolult, de úgyannyira korrekt statisztikai számítás alapján. A fotós 2002 óta nevez be képeket ezekre a szalonokra, alkotásai eddig 56 országban versenyeztek és (nem elírás) 1150 díjat nyertek. A lenyűgöző sikerszériára tekintettel a PSA 2006-ban rendes tagjává választotta a nagykőrösi születésű fotográfust – ebben a kitüntetésben rajta kívül csupán két hazánkfia részeltetett:  Eifert János és Markovics Ferenc.

Cigányvajda
Fotó: Papp Elek

A Cegléden élő optometrista és villamosmérnök végzettségű Papp Elek hétéves korában, a béketábor egyik legkurrensebb hardverével, egy szovjet Zorkij fényképezőgéppel kezdett el fotózni.

 

A középiskola után édesapja nyomdokait követve választotta a műszaki pályát, amely ugyancsak vonzotta, kiváltkép a családi hivatás, azaz az optikusmesterség. De úgy döntött, hogy nyitva hagy egy kaput. Optikusként még mindig lehet belőle képzőművész, képzőművész végzettséggel azonban optikus aligha – summázott.

Voltaképpeni fotós karrierje viszonylag későn, 2000-ben indult. Egy idős úr megromlott látásának feljavításán munkálkodott éppen, és amikor ez hirtelen sikerült, a páciens első tiszta pillantása, hogy, hogy nem, éppen az ő falra helyezett fotóinak egyikére vetült. A gyógyult betegnek nagyon tetszett a kép, és a többi is, amit a pillanat hevében ugyancsak szemügyre vett. Mint hamarosan kiderült, az idős úr nem más volt, mint Tóth István, a híres-neves művész, akit 1980-ban New Yorkban az Évszázad Kiváló Fotóművészének választottak. Ő lett Papp Elek mestere, mentora és első számú példaképe.

Legjobb képeim a retinámon maradtak – céloz elszalasztott lehetőségekre Papp Elek

Fotósunk képei tehát a fél világot bejárták, ő maga azonban ehhez képest szinte ki sem mozdul Ceglédről, és ha igen, egyhuzamban akkor legfeljebb három-négy napra, és főleg a hétvégeken: optikus boltja nem viselne el hosszabb távolléteket – magyarázta helyzetét. Az ember és környezete foglalkoztatja leginkább, a legizgalmasabb témákat Erdélyben keresi és találja – a hivatkozott cigányvajdát például a csíksomlyói búcsúban bökte ki, nagyjából 80 ezer figura közül –, de kiváltképp szereti az oroszlányi környezetet, ahol a Vízen járás című munkája készült, és a Simontornya környéki a tájat is, ahol a beteg bárányt cipelő pásztort fotózta. „Alföldi gyerek vagyok, aki már egy dombtól elérzékenyül” – indokolta a tolnai domborzat iránti vonzalmát.

Pénzt nemigen adnak a PSA-díjakkal, olykor azonban meglepetésekkel honorálja a szervezet a nagy teljesítményeket. Papp Elek egy Abu-Dzabiban, Katarban és Dubajban tett jutalomutazásra emlékszik vissza a legszívesebben. Még azt is elintézték neki, hogy muszlim nőket fotózhasson, noha ahhoz rendesen a férj, az apa vagy a testvér engedélye kell, amit nem feltétlenül kap meg az ember. Lenyűgöző élmények érték Mexikóban is, ahol viszont élete egyik legnagyszerűbb témáját szalasztotta el: egy hegyoldalról lezúduló marhacsordát nem tudott megörökíteni a kedvezőtlen körülmények miatt. – A legjobb képeim a retinámon maradtak – jegyezte meg az eset kapcsán rezignáltan. 

Papp Elek

1965-ben született Nagykőrösön. Villamosmérnök, ­optometrista, ­műszaki tanár. ­Megszámlálhatatlan fotós díjat nyert, a magyar képzőművészekről (mások mellett ­Simon Ferencről, Deim Pálról, Aknay Jánosról, Konok Tamásról) készült sorozatával 2011-ben megkapta a Nemzetközi ­Fotóművészeti Szövetség Mestere elismerést is. Egyéni kiállításokkal ­Magyarország mellett mexikói, kubai és és brazil városokban szerepelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.