galéria megtekintése

Palotaforradalom a Fő utcában

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Öt és fél milliárd forintért felújítják a Hagyományok Házának, az annak kebelén belül működő Magyar Állami Népi Együttesnek, valamint a Nemzeti Művelődési Intézetnek otthont adó Budai Vigadót –erősítette meg a vonatkozó júniusi kormányhatározatban foglaltakat tegnap a tetthelyen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A Kallina Mór és Árkay Aladár által jegyzett, kétemeletes, neoreneszánsz jegyeket mutató eklektikus ház 1898 és 1900 között épült. A háborúban súlyos károkat szenvedett, 1945-ös felújításakor a kárelhárításra koncentrált az állam: az ínséges időkben nem törekedtek az eredeti visszaállítására. 1997-ben felvetődött, hogy az új Nemzeti Színháznak is alkalmas hely lehet a Budai Vigadó, de az elképzelésből nem lett semmi. Régi külsejét végül csak 2007-ben kapta vissza.

Szabó Miklós

A palota komolyabb belsőépítészeti beavatkozásokat – amint arról tegnap magunk is meggyőződhettünk – igen régen, a 70-es években látott utoljára. Kisebbeken persze átesett. 2012-ben bejelentették, hogy az Emmi százmillió forintot adott az 50-es években elbontott lift újjáépítésére, akadálymentesítésre, az irodák és a mosdók állapotának feljavítására.

 

A mostani 5,5 milliárd forintból kicserélik a 2011-ben védetté nyilvánított ház Fő utcai nyílászáróit, rendbe teszik a bejáratokat, a közösségi tereket, átriummá alakítják a csúnyán leharcolt udvart. A ház a Duna vízállásától függően rendszeresen beázik, ezért megerősítik az alapjait és újraszigetelik. A felújítás része a tetőcsere is. Mint a Hagyományok Házát vezető Kelemen Lászlótól megtudtuk, a tetőzet rossz állapotú, ráadásul azbesztpalából készült, amit egészségkárosító hatása miatt réges-régen betiltottak. Kicserélik a gépészeti rendszert, beleértve százéves ólomcsöveket, a villanyvezetékeket és a 70-es évek közepén beállított kazánt is.

A Magyar Állami Népi Együttes számára is megteremtik a rangjához illő körülményeket. A tánckarnak 1951 óta nincs próbaterme – a jövőben újra lesz. Megváltozik a színház is, amelyet a legmodernebb technikával kistafírozott, bálteremmé alakítható térré alakítanak.

Meglepő, de igaz: az épületben még mindig megvan az a kilenc állami bérlakás, amelyet az 50-es években osztottak ki – ezek most tűnnek el, a lakókat kiköltöztetik.

Belül komoly rekonstrukcióra szorul a kívül 115 évvel ezelőtti pompáját mutató palota
Belül komoly rekonstrukcióra szorul a kívül 115 évvel ezelőtti pompáját mutató palota
Szabó Miklós

Az igazgató elárulta: a palotát átalakítás alatt sem zárják be, azaz folyamatos marad benne a munka. A népi együttes ugyan máshol lép fel és próbál majd, de a kurzusok, foglalkozások látogatóit továbbra is várják, ha nem is mindig a Corvin téren. A Hagyományok Házának a Fő utca túloldalán, néhány száz méterrel távolabb van egy-egy helyiségcsoportja, amely alkalmas a tehermentesítésre. A rekonstrukció várhatóan 2017 végén fejeződhet be.

Hagyományápolók

 

A Hagyományok Házát 2001 januárjában alapította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Az intézmény fő küldetéséül a Kárpát-medencei néphagyomány ápolását és továbbéltetését jelölték meg. Három nagy egységből áll össze: az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A Kárpát-medence hagyományait átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtár hozzáférhetővé teszi a régió népi kultúráját rögzítő dokumentumokat, a Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúrát (elsősorban a kézművességet, a néptáncot, a népzenét, a népköltészetet) közvetíti a kor embere számára is érthető, élhető műveltségként.

A műhely tanfolyami oktatásokat, konferenciákat szervez, pályázatokat bonyolít le, kiállításokat rendez, kiadványokat készít és tesz közzé, zsűrizi és minősíti a kortárs kézművesek alkotásait, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum működtetője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.