galéria megtekintése

Otthon maradók története

1 komment


Szemere Katalin

A Déry-novellákból készült, ­Cannes-ban is díjazott Szerelem című film színpadi adaptációját mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Makk Károly, a film rendezője tanácsadóként segíti a munkát. A mamát Molnár Piroska játssza, aki nehezen nyugodott bele, hogy övé a szerep.

Idén 45 éves az 1971-ben Cannes-ban a zsűri díját elnyert Szerelem című film, Darvas Lilivel, Törőcsik Marival és Darvas Ivánnal a főszerepekben. A hatvanas években Déry Tibor két novelláját, a Szerelem címűt és a Két asszonyt olvasva úgy érezte Makk Károly: filmet készítene a két mű összegyúrásából.

Darvas Lili és Törőcsik Mari Makk Károly 1971-es alkotásában

Az öregasszony halálán van. Az élteti, hogy egyszer majd viszontláthatja Amerikában filmező fiát. Ezzel hitegeti menye, aki hamis levelekkel akarja fenntartani a látszatot, miközben ő sem tud semmit a bebörtönzött férjéről. Váratlanul szabadon engedik a koncep­ciós perben letartóztatott Jánost, hazamegy a feleségéhez, akiről fogalma sincs, megvárta-e.

 

A film ’56-os történet, bár a filmkezdet 1953-at jelöl. Déry először nem rajongott Makk ötletéért, úgy gondolta, a két novella nem tartozhat össze. A Szerelem már megjelent 1956 júliusában, a Két asszonyt pedig saját, a forradalmat követő börtönéveinek és 1961-es szabadulásának körülményeiről írta. 1964-ben mégis elkészítette az ötvözött változatot, amit a hatalom „nem tartott időszerűnek”, nem is engedélyezte a forgatást. A legendák szerint 1969-ben azért kapott zöld utat, mert úgy hírlett: a ZDF megvette a forgatókönyvet. De a rendező egyik nyilatkozata szerint a filmpolitikai bizottság vezetője, Rényi Péter közölte ­vele: hiányzik a filmforgatókönyvből az erő és a hit, és ha ezt javítják, elkészülhet a mozi. Állítólag Konrád Györggyel begépeltek néhány áljelenetet a forgatókönyvbe, aminek a nagy része nem készült el, de engedélyezték a forgatást.

A filmben minden főszerepet másnak szánt a rendező. Az öregasszony szerepére Bertolt Brecht özvegyét kérte fel, akinek fényképét az Új Tükör címlapján látta, ám Helene Weigel visszautasította a lehetőséget, Jánosnak ­Pálos Györgyöt szánta, aki nem sokkal később meghalt, és egy Törőcsik ­Marival készült interjúból azt is megtudtuk: Lucát korábban Psota Irén játszotta volna, csak elfelejtett ­neki szólni, úgyhogy végül ­Törőcsikre osztotta.

A Szerelemből, amelyet az otthon maradók filmjének is nevezett a kritika, Kovács Krisztina készített színpadi adaptációt, amelyet most a Rózsavölgyi Szalonban mutatnak be Léner András rendezé­sében. A készülő előadást Makk Károly is segítette tanácsaival.

Molnár Piroska nem fél a filmmel való összehasonlítástól
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Öregasszonyt játszó Molnár Piroska – akinek ez a harmadik premierje a Rózsavölgyiben – sejti, hogy a közönség egy része majd összehasonlítja az előadást a filmmel. Sokan nem értik, hogy lehet ezt a szerepet elvállalni Darvas Lili után. Ezzel nincs mit tenni, mondja, már hozzászokott. Ugyanezt megkapta korábban Bors néniként: jaj, hogy merte eljátszani Dajka Margit után, aki 1981-ben a tévéklasszikusban összeforrt Bors néni figurájával? Az előadás több mint két évtizede nagy siker. ­Erre egyébként azt szokta válaszolni: hogy merte Gábor Miklós eljátszani a Hamletet Laurence Oli­vier után, vagy Olivier Edmund ­Kean után?

Amikor felkérte Léner András a mama szerepére, még úgy volt, ­Pogány Judit játssza majd az öregasszonyt ápoló házvezetőnőt. De a színésznőt nem adta ki az Örkény Színház, mivel rengeteget játszik. Molnár Piroska felvetette, beszéljen Makk Károly Törőcsik Marival: legyen ő a mama, és ő boldogan eljátssza mellette a házvezetőnőt. Úgy érezte, ez inkább Törőcsik szerepe, hiszen 45 éve a filmben ő játszotta Lucát. Nem vállalta, fáradt, üzente, amúgy is próbált a Nemzetiben. Így Molnár Piroska belenyugodott, övé ez a szerep.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.