galéria megtekintése

Osztály, vigyázz!

1 komment


Pető Péter

Páratlan munka Irvine Welsh Ragasztó című regénye. Például azért, mert ennyire túlírt szöveggel fölöttébb ritkán randevúzunk. Ezt a pár száz fölösleges oldalt a szerző extraként még megkínálja egy igazán átlagos sztorival is.

Elvégre nincs abban semmi különleges, hogy elbeszéli valaki négy barát évtizedeken át tartó kapcsolatát. Ráadásul a leosztásért sem adnak eredetiség-nagydíjat, amennyiben a kvartettből ketten sikeresek lesznek, az egyik DJ-ként, a másik bokszolóból lett üzletemberként fut be. Aztán persze van tragikus sorsú srác, aki előbb ártatlanul, majd joggal kerül börtönbe, s végül öngyilkosságba menekül, mielőtt a HIV vírus végezne vele. Ahogyan az ilyen sablonműben lennie kell, lesz a mini happy end is, hiszen a pitiá­ner bűnözővé vált köpcös, tudatmódosítótól tudatmódosítóig tántorgó Terry menedéket talál a barátok egyikénél. Akkor jött el neki megint a kezdés ideje.

Tálcán kínálja itt magát a konklúzió, hogy a Trainspotting szerzője mamutunalmat kreált, de a tálcáról mindig túl egyszerű elvenni, amit kínálnak, egyebek mellett ezért tartoznak a fogadások a világ legüresebb rendezvényei közé. És hát most is gondatlanság lenne az előkészített konklúzióért odakapni. Merthogy azok, akiknek az alsó középosztály, egyáltalán: a közbeszédből kiirtott osztály, a közösségek különleges miliőjének értése nélkülözhetetlen a világról szerzett tudáshoz, biztosan a kötethez ragadnak.

 

Ennek a közegnek lenyűgöző bemutatása ­Welsh munkája. Miénk lesz a telep, a roncscsaládok semmiig tartó leépülése, a sose volt szerelmek néma utálatba fordulása, a melós technikai fejlődés által elrabolt méltósága. Miénk lesz a megértése annak, hogyan teremt az alkohol, a drog, a féktelen szex igazságot az igazságtalanságban, miként szabadul fel általuk és velük az elnyomott. Miénk lesz a tudás, hogy odatartozás edinburghinek lenni, ha glasgow-i áll szemben, Hearts-szurkolónak lenni, ha Rangers-drukker áll szemben, melósnak lenni, ha yuppie áll szemben, nincstelennek maradni, ha sikeres áll szemben, frusztráltság miatt dühösnek lenni, ha kiegyensúlyozottság miatt nyugodt áll szemben. Meg még miénk lesz a remény is.

Ráadásként ehhez jön még a futball, a kocsma meg az idő. Az, amelyiken szaladunk át, és jön velünk a változó zene, drog, társadalom. A barátok a rohanás közben olykor elvesztik egymást, máskor tán gyűlölik is, néha utaznak együtt, el a telep környékéről, messze. Oda, ahol kereshetik az elérhetetlent.

A történet végül persze nem is számít. Ahogyan a több száz fölösleges oldal sem tűnik már tökéletesen feleslegesnek. Mert tágítja a teret Welshnek, hogy szépen elbeszélhesse, a betöréstől a késelésig, a pofontól a karrierig, a megcsalástól a hűtlenségig történhet bármi. De tényleg bármi. Lehet baj, öröm, tragédia, fájdalom, végzetes üresség, a közösségből érkezők mindig biztosak lehetnek abban: vannak, akik végül úgyis együtt lesznek.

Irvine Welsh: Ragasztó

Trubadúr Kiadó, 2015

740 oldal, 3990 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.