galéria megtekintése

Összefogó londoni igazgatók

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 16. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

London vezető kulturális intézményei, köztük a Tate múzeumcsalád, a British Museum, a National Gallery és a Barbican Központ igazgatói gyűltek egybe a közelmúltban a Temze-parti Tate Britainben, hogy közéleti személyiségek és újságírók jelenlétében indítsák útjára a főváros új művészeti vállalkozását, az Őszi Szezont.

Holmes-rekvizitumok
Holmes-rekvizitumok
Museum of London

A Forbes gazdasági hetilap legutóbbi listáján a „világ legbefolyásosabb városa” valóban a szokásosnál is nagyszerűbb eseményekkel rukkol elő. A legnagyobb várakozással kísért kiállítást a Trafalgar téri National Galleryben kell keresni. Sir Nicholas Penny igazgató „soha vissza nem térő alkalomnak és életre szóló élménynek” nevezte a Rembrandt kései munkásságának szentelt kiállítást.

Az 1650 és 1669-es halála között készített festményeket, ritka rajzokat és metszeteket tartalmazó összeállítás a holland géniuszt idős korában foglalkoztató témákra, az önvizsgálatra, a kísérletezésre, a fényre, a mindennapi élet és a festőkollégák munkásságára helyezi a súlyt. Az amszterdami Rijksmuseummal közösen megvalósított tárlat október közepétől január közepéig lesz nyitva.

 

A British Museum a legnagyvonalúbb brit mecénások közé tartozó Sainsbury család által szponzorált új szárnyban rendezi meg őszi szenzációját, a kínai Ming-dinasztia 1368 és 1644 közötti áldásos tevékenységének szentelt kiállítást. A világtörténelem egyik legstabilabb és legeredményesebb korszakából fennmaradt szépséges tárgyak és festmények tárulnak az érdeklődők elé a csütörtökön nyíló és szintén január közepén záruló tárlaton.

Rembrandt: Önarckép két körrel
Rembrandt: Önarckép két körrel
English Heritage

A könnyebb szórakozást kereső látogatók kedvét keresi a Museum of London helytörténeti intézmény Sherlock Holmes-kiállítása a földkerekség leghíresebb fiktív detektívjéről.

A Soha nem élt, soha nem hal meg mottóval népszerűsített tárlat megpróbálja megfejteni az Arthur Conan Doyle által teremtett hős szűnni nem akaró hatásának titkát. Vajon hogyan hódította meg az irodalom, a színpad és a filmvászon világát, és lehet ott jelen mind a mai napig? Korai filmfelvételek, fotók, festmények és eredeti objektumok segítségével a nyomozó története az igazi viktoriánus korba, a sztorik mögött húzódó XIX. századi valóságba repíti a nézelődőket. Nem kell sietni: a program egészen jövő év áprilisig várja a londoniakat és vendégeiket.

A kiállítási ajánlatból nem maradhat említés nélkül a Tate Britain Turner-vállalkozása, amely első ízben mélyed el az egyik legnagyobb becsben tartott brit festő tevékenységének záró, utolsó virágzást hozó periódusában, az 1835–1851 közötti években, ígéretek szerint egyben egész életét és művészetét új megközelítésbe helyezve.

Londonban nagy az érdeklődés a kiállítások iránt, de a színházak sem panaszkodhatnak. Az Őszi Szezon alig néhány nappal az után veszi kezdetét, hogy egy átfogó jelentésből kiderült, 2012–2013-ban több mint 22 millióan vettek részt a 241 londoni professzionális színház előadásain.

A londoni teátrumok látogatottsága meghaladja az angol futballbajnokság, a Premier League iránti érdeklődést, a színházjegyekért fizetett 618,5 millió font több, mint a mozipénztárak bevétele. Az idény legnagyobb slágere az Old Vic Elektra-előadása. Szophoklész drámája Frank McGuinness feldolgozásában kerül színre az Angol betegből is ismert Kristin Scott Thomasszal a címszerepben.

A legizgalmasabb új darab címére alighanem a West End-i Wyndham színházba most átkerült III. Károly pályázhat. Mark Bartlett színműve II. Erzsébet halála után játszódik, és arra keresi a választ, milyen kihívásokkal néz szembe a walesi herceg, hogyan kezdi meg egy életen át várt uralkodását, mind a királyi család, mind a demokrácia követelményeihez alkalmazkodva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.