Összefogás bohócokkal, maszkokkal

Egész Európára kiterjedő, kétéves művészet-pedagógiai eseménysorozatot indított EXCEPT címen az Utcaszínház Alkotóközösség (UtcaSzak), amelyet az Európai Unió Kultúra keretprogramja is támogat.

Mint a szerdai sajtótájékoztatón Petrányi Barna projektmenedzser elmondta: hat ország koprodukcióját az indította el, hogy a jelenlegi oktatási rendszer elégtelenségei miatt – főként a hátrányos helyzetű régiókban – hatalmas az igény az alapvető emberi képességeket és közösségi attitűdöket építő programokra.

Ahhoz, hogy ez az együttműködés sikeres legyen, képzett színpadi és pedagógiai készségekkel rendelkező szakemberekre van szükség. Ezért az EXCEPT a különböző országok szociális művészeti munka iránt elhivatott alkotóinak lehetőséget ad a tapasztalatcserére, workshopokra, közös kutatásokra, előadások létrehozására.

Emellett képzéseket és kurzusokat szervez szociális, egészségügyi és oktatási területen dolgozóknak is, párbeszédet indítványoz döntéshozókkal és civilekkel, város- és vidékfejlesztőkkel. A legfontosabb azonban a hátrányos, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok megszólítása.

Az UtcaSzak tapasztalatai szerint nehéz motiválni ezeket a gyerekeket, de az alkotó táborok és a fellépés lehetősége beindítja aktivitásukat, így terápiás, alkotó- valamint személyiségfejlesztő foglalkozást is jelent. Mindemellett élményt ad nekik, segíti az életben a helytállásukat.

Az UtcaSzak Simon Balázs rendező vezetésével 2007 őszén alakult, azután, hogy Simon és színész barátai sikeres bőrmaszkos improvizációs előadásokat tartottak az utcákon.

AZ EXCEPT partnerei a lengyel zenével foglalkozó Studio Skit, a francia maszkműhely, az Associatione „stefanoperocco", a fizikai színházi tréningekkel foglalkozó olasz Pontre tra Culture, az interdiszciplináris kulturális kapcsolatokra építő szerb Kulturanova, a bohóctechnikával dolgozó német Theater Octopus, valamint az UtcaSzak.

2013 novembere óta négy workshopot tartottak négy országban, különböző műfajokban. A műhelymunkák alapja a későbbi közös alkotásuk témája: Szathmári Sándor anti-utópia regénye, a Kazohinia. Erre a Gulliver-történetre építve március 29.- április 16. között hat rövidebb tantermi előadás született a korábbi workshop-munka nyomán. (Ezekből négy munkabemutatót a sajtótájékoztatón is tartottak.) A 2-3 szereplős előadásokat országonként tízszer-tizenötször játsszák a programba bevont iskolák vagy közösségi terek fiataljai előtt.Az UtcaSzak produkciója áprilisban-májusban Csereháton lesz látható.

Nyári Egyetemet is szerveznek júliusban Magyarországon, ahol a EXCEPT tanárai egy európai fiatalokból álló csoport felkészítését, elméleti és gyakorlati továbbképzését vállalják a Borsod megyei Szakácsiban. Ezt követően Szerbiában, Lengyelországban és Magyarországon hét-hétnapos táborban a résztvevők együtt dolgozhatnak hátrányos helyzetű fiatalokkal, akiket a következő tanévben is figyelemmel kísérnek.

Majd felkészítik őket a 2015-ös táborra, ahol tíz nap alatt három közös előadást hoznak létre, nyelvileg továbbképzik őket. Ezt hat partnerországra terjedő turné zárja. A program zárókonferenciáján megmutatják az eseménysorozat dokumentációját is werkfilmen, és egy kézikönyvben, további tervezik a program folytatását.

Az Except teljes költségvetése 370 ezer euró (körülbelül 110 millió forint). Az EU Kultúra Program ennek a felét fedezi, a többit a résztvevők adják össze. A magyar költségeket (47 millió forintot) támogatásból és önerőből hozták össze.

Az UtcaSzak Simon Balázs rendező vezetésével 2007 őszén alakult, azután, hogy Simon és színész barátai sikeres bőrmaszkos improvizációs előadásokat tartottak az utcákon. Később a legkülönbözőbb helyszínekre mentek el: lakótelepekre és börtönbe, fesztiválokra, majd Cserehátra, amely ma is az alkotóközösség egyik meghatározó terepe. Mint Simon vallja. kettős szükséglet hozta létre az UtcaSzakot: a színház ismert formáival kapcsolatos funkcionális hiányérzetek, és a vágy, hogy enyhítsék az egyre mélyülő társadalmi megosztottság, valamint értékválság láttán érzett állam- vagy világpolgári tehetetlenségüket.

A színházi munkákon kívül különböző projektjeik is voltak, vannak, például színházi táborok, mentorálási formák, közösségfejlesztő foglalkozások, és igyekeztek azokat is megszólítani, akik gazdasági, szociális vagy földrajzi okok miatt nem jutnak el színházakba.

A Salamon Andrással és a Roma Filmakadémiával közös tábor, valamint annak Sziget-fesztiválos bemutatkozása nyomán az Amerikai Egyesült Államok nagykövete a magyar civil szférában adható egyik legrangosabb elismerést, az Aktív Állampolgárságért díjat adományozta nekik. Az alkotóközösség munkájában egyre kisebb hangsúlyt kap a szigorúan vett színházi, és egyre nagyobbat a társadalmi felelősség- és feladatvállalás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.