Oscar-esélyes Bucsi Réka filmje

Bucsi Réka Symphony No. 42 című alkotása is bekerült a legjobb rövid animáció Oscar-díjára esélyes tíz produkció közé - olvasható az amerikai filmakadémia szerdai közleményében.
A díjra 58 rövid animáció kvalifikálta magát, ezt szűkítette le az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tíz produkcióra, amelyek közül majd az Oscar-jelöltek kikerülnek.

Bucsi Réka Symphony No. 42 című munkája a rendező diplomafilmjeként készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A tízperces digitális animáció 47 jelenetben mesél ember és környezete irracionális kapcsolatáról.

A produkció bejutott az idei Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, majd számos hazai és nemzetközi fesztiválon vetítették, és több mint egy tucatnyi díjban és elismerésben részesült. Augusztusban elnyerte Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima-díját, a napokban pedig a rövidfilmverseny fődíját kapta Valladolidban, Spanyolország rangos nemzetközi filmfesztiválján.

A filmakadémia díjára esélyes alkotások tízes szűkített listáján szerepel még Daisy Jacobs The Bigger Picture, Alan Holly Coda, Robert Kondo és Dice Tsutsumi The Dam Keeper, Glen Keane Duet, Patrick Osborne Feast, Bill Plympton Footprints, Torill Kove Me and My Moulton, William Joyce és Brandon Oldenburg The Numberlys és Joris Oprins A Single Life című rövid animációja.

A filmakadémia rövidfilmes és animációs testületének tagjai a tíz film közül 3-5 Oscar-jelölet választanak majd ki. A tagozat decemberben Los Angelesben, Londonban, New Yorkban és San Franciscóban tart majd vetítéseket tagjainak.

Az Oscar-jelöléseket 2015. január 15-én jelentik be a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában. A 87. Oscar-díjkiosztó gálát február 22-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.