galéria megtekintése

Claudia Cardinale: „Őrült vagyok, na és?”

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

A leghíresebb férfiak hevertek a lábai előtt a vásznon és a való életben is, ő azonban szívesebben csókolózott egy kajmánnal, mint hogy kellékké váljon bárki oldalán. A ma is aktív Claudia Cardinale, a miskolci Cinefest életműdíjasa bunyóról, öregedésről és őrültségről is mesélt.

– A Cinefest nyitófilmje a Volt egyszer egy vadnyugat, amely karrierjének talán legfontosabb mozija. Igaz, hogy elkészült a folytatás?

– Felkértek, hogy forgassunk egy dokumentumfilmet a Volt egyszer egy vadnyugat készítéséről. Claudia visszatér a vadnyugatra, vagy valami ilyesmi. Aztán amikor megérkeztem az eredeti forgatás helyszínére, kibökték, hogy nem dokumentum-, hanem játékfilm készül majd! Nem a szó szoros értelmében vett folytatás lesz, remélhetőleg év végén vagy jövőre be is mutatják.

– Az Olajkeresők című westernparódiának köszönhetjük minden idők egyik leghíresebb verekedős jelenetét. Milyen volt laposra verni egymást Brigitte Bardot-val?

 
A film az igazi közege, de csodálatosnak tartja, ha vele szemben ott ül a színházi közönség
A film az igazi közege, de csodálatosnak tartja, ha vele szemben ott ül a színházi közönség
Teknős Miklós

– Ó, igen, BB és CC egymás ellen! Én mindig tartottam magamat ahhoz az elvemhez, hogy minden akciójelenetet megcsinálok, nincs szükségem dublőrre. Erre megjelenik előttem egy férfi Brigitte Bardot-nak öltöztetve! Ne már, Brigitte, ez nevetséges, mondtam neki, jó buli lesz, gyere már! Addig győzködtem, hogy végül megcsinálta a jelenetet.

– Százötvennél is több filmben játszott, ma, 77 esztendősen is aktív. A kihívást kereste, amikor színpadi színészként is kipróbálta magát?

– Pontosan. Az igazi közegem a film, de szükségem van a kihívásokra, és amikor ott ül velem szemben a közönség, az megfizethetetlen. Amikor Tennessee Williamset játszottam, két órával kezdés előtt már a színházban voltam, és reszkettem a félelemtől. De ilyenek viszik előre az embert.

– Claudia Cardinale mindig is az önálló, erős, vadóc nő szimbóluma volt a vásznon és azon kívül is – ön körül pedig mintha megszelídültek volna a férfiak.

– Hogy emiatt vagy sem, de tényleg mindig úriemberként viselkedtek velem. Amikor Burt Lancasterrel játszottam A párduc című filmben, az emberek arról beszéltek: a cowboy herceggé változott, ez hihetetlen!

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– David Niven például azt mondta önről a Rózsaszín párduc forgatásán…

– ...hogy én vagyok a második legjobb olasz találmány a spagetti után! Imádtam!

– Igaz, hogy Rita Hayworth egyszer sírva fakadt ön előtt?

– Igen, életem egyik legszomorúbb élménye volt. Rita az anyámat játszotta az A cirkusz világa című filmben. Az egyik forgatási nap végén bejött az öltözőmbe, rám nézett, és megszólalt: egyszer, régen, én is gyönyörű voltam…Mondtam neki, hogy Rita, te most is gyönyörű vagy, nekem pedig elmondhatatlanul sokat jelent, hogy veled szerepelhetek egy filmben, de neki csak folytak a könnyei. Furcsa dolog ez, tudja, hányszor akartak rávenni, hogy menjek ráncfelvarrásra meg botoxoztatni? Eszem ágában sincsen. Ne ámítsuk magunkat: az időt nem tudjuk megállítani. Ápolni a bőrömet, az fontos. De telepumpálni a számat meg a járomcsontomat, hogy így nézzek ki? (Kacsaszájat imitál.) Hát köszönöm, nem! Anyám azt mondogatta: édes lányom, mindegy, hány éves vagy, te mindig fiatal maradsz, mert állandóan mosolyogsz!

– Miért nem ment többé férjhez, miután 1975-ben elvált Franco Cristaldi filmproducertől?

– A függetlenségem a legnagyobb kincsem. Negyven éve szabad akaratomból élek együtt a partneremmel, Pasquale Squitierivel, és nem egy szerződés miatt. A hatvanas évektől a nők függetlenségéért harcoltam, tudja, mi volt az egyezményes jelünk? (Nevetve az ujjaival formál rombuszt, ami a női nemi szerv szimbóluma). Érti, ugye? Amíg ez nálam van, én vagyok a főnök! Az UNESCO jószolgálati nagyköveteként is felemelem a hangom a nők jogaiért. De sok minden másért is harcolok: azok hangja vagyok, akiket nem akarnak meghallani.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Az Ütős páros és a New York ex pressz című filmben együtt játszott kora egyik legszebb férfijával, Rock Hudsonnal. Akiről már akkor suttogták, hogy homoszexuális. Tisztában volt a pletykával?

– Naná, és részben ezért is lettünk olyan jó barátok Rockkal. Akkoriban Hollywoodban a homoszexualitást úgy kezelték, mint valami mérget. Épp ezért a lehető legtöbbet mutatkoztam Rockkal, belékaroltam és büszkén vonultam az oldalán, mintha egy pár lennénk! Mondjuk, egyszer ráhoztam a szívbajt…

– Hogyan?

Miamiban, a mocsaraknál forgattuk a New York expressz egyik jelenetét, amikor megláttam egy kajmánt. Odaszaladtam hozzá, és megcsókoltam. Szegény Rock majdnem elájult a félelemtől, azt hajtogatta, hogy megőrültem. Aztán ugyanezt a mutatványt egyszer előadtam két oroszlánnal is A cirkusz világa forgatásán, Rita Hayworth szeme láttára. A rendező és a producer üvöltött, hogy ne merészeljem, de mit érdekelt engem? Imádom a veszélyt. Őrült vagyok, na és?

Névjegy

Claudaia Cardinale Tuniszban született 1938. április 15-én. Olasz színésznő, aki ma Párizsban él. Leghíresebb szerepeit Federico Fellini 8 és ½ (1963) és Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat (1968) című filmjében játszotta. Kiáll a nők és a melegek jogaiért. 1999 óta az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete. 2008 óta a francia becsületrend lovagja.

Újra Volt egyszer egy vadnyugat

Szeptember 24-én kerül újra mozikba Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című filmje. Az 1968-as westernt felújított digitális kópiáról vetítik. A filmet a premierhéten Budapesten csak a Puskin mozi tűzi műsorra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.