galéria megtekintése

Abroszra festett Chagall

2 komment

Harta Berta, Bécs

A huszadik század elején az orosz művészet a világ művészeti életének élvonalában találta magát. A magukra találó művészek szenvedélyes, lázadó avantgardizmusa az orosz kultúra legmélyebb gyökereit építette be. Kandinszkij, Malevics, Goncsarova, Larionov – néhány név az Albertina idei kiállításából.

A feleség rózsaszínben repked az égbolton, a fél lábával a háztetőn muzsikáló hegedűsnek zöld az arca, az önarckép göndör festőjének a bal kezén hét ujj látható. Itt sorakoznak tehát Marc Chagall jól ismert figurái a bécsi Albertina múzeumban, ahol 130 kép, néhány szobor (közte egy egész alakos márvány Lenin), és a kiállításokon egyre inkább elengedhetetlen filmbejátszások segítségével az orosz avantgárdok évtizedei elevenednek meg. 1905-től 1932-ig, Lunacsarszkij toleráns hozzáállását követően Sztálin szigorúságáig, amikor a szovjet kommunista párt központi bizottsága a szocialista rea­lizmustól eltérő művészi csoport feloszlatásáról határozott.

 Chagall 1945-ben festette a Kék koncertet, hetekkel neje halála után
Chagall 1945-ben festette a Kék koncertet, hetekkel neje halála után

De a tíz fejezetre osztott kiállításon a kronológiának kevés a szerepe, a főként a szentpétervári Állami Orosz Múzeumból kölcsönkapott festményeket a különböző avantgardizmusok – a primitivizmustól a kubo-futurizmuson keresztül a szuprematizmusig – és a festők személyes konkurenciaharca állítja furcsa párba. Merőben különböző stílusok, amelyek szinte mindegyikére hatott a nyugat-európai avantgárd és az orosz folklór.

 

A kiállítást bemutató Albertina-igazgató, Klaus Albrecht Schröder fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a különbözőségek ellenére az alkotásokban felfedezhető egy közös igyekezet, méghozzá a múlttal, a cári időkkel való szakításé. A múlt nehézsége számos képen a föld gravitációjával azonos, ezért található az alkotásokon annyi könnyűség, tánc és repkedés. Az új korszak jegyé­ben állíthattak ki a múlt század tízes éveiben női festők, köztük Natalija Goncsarova, akinek 1911-ben készült Kék tehén című festményét a ház Batlines-gyűjteményéből hozták át a Chagalltól Malevicsig kiállításra. Vaszilij Kandinszkij mélyen elvont képei Szentpétervárról érkeztek Bécsbe.

Chagall 1912-ben alkotott fehér kabátos hegedűse csak fél lábbal áll a „valóság talaján", a másikat egy füstölgő kéményű ház tetejére helyezi láb­ujjhegyen. Ezt a különleges képet az amszterdami Stedelijk múzeum kölcsönözte Bécsnek. Félő, hogy utoljára hagyta el őrhelyét a kalapos hegedűs, Chagall ugyanis akkori nagy szegénységében nem festővászonra, hanem egy egyre sérülékenyebb konyhaabroszra vitte fel az olajfestéket. Az egy évvel később elkészült Önarckép hét ujján maga Chagall is eltöprengett, végül a zsidó vallás hétágú szent gyertyájában találta meg az ihletet.

Az oroszok már Budapesten vannak

A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum kollekciója az orosz avantgárd művészetének egyik legrégebbi és legegységesebb gyűjteménye. Ez az Oroszországon kívül még soha ki nem állított anyag mutatkozik be most Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában május 1-jéig.

Kazimir Malevicstől látható az 1915-ből származó Vörös négyzet című festmény, némileg megnyújtott jobb felső sarokkal.

Malevics Vörös négyzete a megnyújtott jobb sarokkal
Malevics Vörös négyzete a megnyújtott jobb sarokkal

Malevics Vörös négyzete a megnyújtott jobb sarokkal
Malevics Vörös négyzete a megnyújtott jobb sarokkal

A Chagallhoz hasonlóan a vityebszki művészeti iskolában oktató Malevics radikális absztraktja annak idején kiszorította a nagy konkurens poétikusan elvont képeit, hogy aztán a sztálini megrendelő nyomására 1928–29-ben alkotott Lányok a mezőn című munkájával, még ha elnagyolt vonásokkal is, visszatérjen a figuratív ábrázoláshoz.

Albertina

Chagalltól Malevicsig

Nyitva június 26-ig

Bécsi kiállítások

- A Modern Múzeum (Mumok) a bécsi akcionizmust mutatja be: hogyan kapcsolódott a XIX–XX. század fordulójának művészetéhez.

- A Bécs közeli Essl múzeum új kiállítása az épület miatt is megér egy kirándulást.

- A BAWAG barkácsáruház ma már nyugdíjas alapítójának magángyűjteménye a kortárskedvelőket várja a Duna-parton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.