Örökölték, kezelték, bezárták a Szántó Piroska-emléklakást

Több mint két és fél éve zárva tart Szántó Piroska festőművész Duna-parti emléklakása a budai Várkert rakparton. Működési engedélyét is bevonták. A művésznő által Vas megyére hagyott lakás 2012-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, de hamarosan átadják Szombathelynek, és sorsa rendeződhet.
Az emléklakás, amelyben Szántó Piroska férjével, a költő Vas Istvánnal élt, a művésznő 1998-ban bekövetkezett halála után, 1999-ben nyílt meg múzeumként. Ám két és fél éve zárva tart: a 168 Óra című hetilap értesülései szerint tulajdonjogi és műszaki okok miatt. A műszaki ok részben az, hogy nem működik a fűtés, aminek rendbehozatala körülbelül 1,3 millió forintba kerülne. Másrészt tavaly az egyik helyiség be is ázott.
Vas István és felesége, Szántó Piroska festőművész
Vas István és felesége, Szántó Piroska festőművész
Molnár Edit / MTI

A műszaki bonyodalmak összefüggnek a tulajdonviszonyokkal is. A lakást Szántó Piroska Vas megyére, mint a Szombathelyi Képtár fenntartójára hagyta halála előtt – a képtárral kialakult jó viszonyának köszönhetően – azzal a feltétellel, hogy abban a megye emlékhelyet tartson fenn, s legalább ötven évig nem idegenítheti el. Ez 1999 és 2012 között így is történt. Aztán 2012-ben átszervezték a megyei múzeumi rendszert, és ennek keretében a Vas megyei múzeum a hozzá tartozó budapesti emléklakással együtt a megye tulajdonából az állam, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába került, a fenntartói feladatot pedig egy évre az ideiglenesen létrehozott Intézményfenntartó Központ vette át. Ez utóbbi kezdeményezte az emléklakás bezárását és a működési engedély felfüggesztését 2012-ben.

A következő évben Vas megyében Szombathely lett a fenntartója a Savaria Múzeumnak, benne a Szombathelyi Képtárnak és a bezárt budapesti Szántó Piroska-emléklakásnak is. De az ingatlanok tulajdonjoga nem került a városhoz, hanem maradt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél. A Savaria Múzeum viszont nem tud addig a felújításba fogni, amíg a tulajdonjog nem lesz Szombathelyé.

Közben a két és fél éve bezárt lakásban volt egy kisebb beázás, illetve a 168 Óra szerint a szomszéd úgy emlékszik, valakik tavaly pakoltak a lakásban és elvittek tárgyakat. A lap idézi Gréczi Emőke muzeológus újságírót is, aki a Szántó-hagyatékkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a művésznő által Szombathelynek adományozott hagyatéki anyagot 2013-ban, tehát tizenöt évvel az odakerülése után, egy kutatása alkalmával leltározatlanul, feldolgozatlanul találta Szombathelyen. Mindebből az következik, hogy Szántó Piroska művészi hagyatéka veszélyben van. Ráadásul a lap forrásai szerint az I. kerület is kinézte magának a 178 négyzetméteres budai ingatlant.

Csapláros Andreától, a Savaria Múzeum igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a lakásból a múzeum munkatársai szállították el a műtárgyakat 2013 végén, a szombathelyi centenáriumi Szántó Piroska-emlékkiállításra. A tárgyakat azóta vissza is vitték Budapestre. A lakás berendezése ma is egyben van, az emléklakás újranyitható a felújítások elvégzése után, amire elkészültek a tervek (2013-as árakon 6 millió forint), már csak arra várnak, hogy a tulajdonjogot is visszakapják az államtól. Erről (és más volt megyei múzeumok ingatlanjainak városi tulajdonba adásáról) hamarosan törvénymódosítás rendelkezik. Ezt megerősítette az MNV Zrt. is.

A Szántó Piroska-hagyaték Szombathelyen őrzött részéből 197 műalkotást már leltároztak, ám a többládányi dokumentum, levél, fotó nagy része még feldolgozásra vár. A múzeumot 2013. május 1. óta vezető direktor arra nem tud válaszolni, hogy miért nem fejeződött még be az 1999-ben kezdődött munka. Az egyik magyarázat lehet, hogy ezalatt a hagyatékot kezelő Szombathelyi Képtár személyi állománya harmadára csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.