Örök születésnap

Azt kérdezi hatodik évében járó unokám, kijövet a színházból: – Ha Bors néni nyolcvanegy éves lesz, akkor is eljövünk a születésnapjára? Pedig jó ideje tudja már, mi a különbség színház és valóság között. Mégis beleesett a csapdába. És benne is szeretett volna maradni.

De valóban: hány éves is Bors néni? Tudjuk: a mesében nyolcvan, így tehát örökre az is marad. Sohasem lesz nyolcvanegy. Amúgy meg mindegy. Vagy mégsem? Bors néni nem öregszik, de alkotói és újrateremtői igen. Olvasóiról, nézőiről nem is beszélve. Gyerekeim még az Egyetemi Színpadon látták, ahol most (ismét) a Piarista Gimnázium kápolnája van, de a hatvanas–hetvenes–nyolcvanas években Thália egyik jeles temploma volt. Unokáim már a Jókai téren, a Kolibri Színházban nézték, nézik. Bors néninek több életkora is van.

Nemes Nagy Ágnes kötete, amelyet házvezetőnője, Bors Józsefné ihletett, 1978-ban jelent meg, színházi változatát először az Egyetemi Színpadon, 1980-ban mutatták be. Az ötlet, a zene, a rendezés Novák Jánosé, az első Bors néni Dayka Margit volt, Lackó, a lelkesen igyekvő kisfiú Kútvölgyi Erzsébet, Titilla, a varázstudományú macska Verebes István. Az előadásból tévéfelvétel, rádiójáték és a dalokból hanglemez is készült. A televízió 1981 karácsonyán, szentestén adta.

A második Bors néni Máthé Eta volt Nyíregyházán, 1994. november 12-én volt a bemutató, ezt követte hamarosan, még abban az évben karácsony előtt, december 22-én a Kolibriben az a produkció, amelyet azóta is játszanak,most húsz esztendeje. Erről a Színházi Intézet az ősszel kiállítással emlékezett meg. Hosszú sikerének egyik legfőbb oka lehet, hogy a címszerepet Molnár Piroska játssza, aki azóta a nemzet színésze lett, és izgalmasabb periódusaiban, a nyolcvanas évek fordulóján, no meg a közelmúltban a Nemzeti Színháznak is tagja volt – és nem utolsósorban évtizedeken át részese volt a kaposvári legendának.

A másik ok nyilván az előadás alapgondolatában rejlik. A színházi Bors néni nem mese, nem megzenésített versek sora, hanem valódi születésnap és igazi álomvilág. Ronda szóval interaktív produkció, közös játék, amelyet a Kolibriben maga a direktor, az ötletgazda, a rendező vezényel. A gyerekek önmagukat hozzák ajándékba a gömbölyű, kedves, vidám öregasszonynak, aki kinézetre a legegyszerűbb, legköznapibb nénike, de aki körül varázslattá válik minden, meseországgá lesz a világ, mesealakokká válunk magunk is. Ki kit ajándékoz meg ezen a csodákkal teli születésnapon? Mindenki mindenkit.

Bors néni az elmúlt két évtizedben bejárta az országot. Molnár Piroskával játszották Kaposváron és Egerben, Szolnokon meg lényegében a Kolibriéval azonos szereposztásban adták. Kecskeméten 1995-ben Máthé Eta, 2012-ben Csombor Teréz, Miskolcon 2003-ban Máhr Ági volt Bors néni, Pásztor Erzsi 2005-ben Szegeden, 2008-ban Sopronban játszotta a szerepet Novák János rendezésében. De próbálkoztak mások is. Zalaegerszegen Pénzes Csaba rendezte és írta a dalszövegeket, Hajdú Sándor szerezte a zenét, Czegő Teréz adta a főszerepet, Thuróczy Katalin változatát a Pécsi Harmadik Színházban, 2009-ben Bókai Zoltán zenéjével, Unger Pálma főszereplésével Steiner Zsolt rendezte meg, Szatmárnémetiben, 2011-ben pedig Szilágyi Regina állította színre Csiki Orsolyával.Debrecenben 2013-ban Pesty-Nagy Kati készített saját verziót, ebben Oláh Zsuzsa játszotta Bors nénit.

De az igazi a Kolibri változata marad. Ha a húsz évet megérte, ki tudja, még meddig. A nézőktől akár örökké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.