galéria megtekintése

Ön dönt a Terror végéről

1 komment


Szemere Katalin

A mélyszegénységet viszi színre Máté Gábor, és interaktív előadás készül a terrorizmusról. Kulka János még nem tér vissza.

Rendhagyó módon a Facebookon, élőben jelentkezett be hétfőn a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor. Az új évad legfontosabb információit mondta el: beszélt felújításról, premierekről, Haumann Péter szerepeiről és a Vastaps-díjakról.

Az idei évadban nem lesz kortárs magyar szerző
Az idei évadban nem lesz kortárs magyar szerző
Czimbal Gyula / MTI

Arra a kérdésünkre, mikor derül ki, hogy Kulka János visszatérhet-e a színpadra, az igazgató azt válaszolta: nem akarja sürgetni Kulkát, nem gondolja, hogy türelmetlenkedni kellene ilyen helyzetben. Bízik abban, hogy a maga tempójában megoldódik ez a kérdés, és a népszerű színész mihamarabb meg­gyógyul.

 

Új tag nem érkezik a Katonába, de távozik a társulatból Haumann Péter, és nem is tartja meg régi szerepeit. Az Olaszliszkaiban Rajkai Zoltán, A mi osztályunkban Koltai Róbert veszi át a szerepét. Lapunk érdeklődésére Máté Gábor elmondta, Haumann helyére nem szerződtet színészt, de a következő évadban szükség lesz személyi változásra. Akkor nem a legfiatalabb és nem is a legidősebb korosztályból keres majd férfi színészt.

Az évad érdekesen alakul: két „nagyobb” játszóhelyükön négy-négy bemutatót tartanak, a Sufniban egyet. Klasszikusokból jön jó néhány: Moliere, Ibsen, Puskin és Brecht. A nők iskoláját Závada Péter fordította újra és Ascher Tamás rendezi, a főszerepekben Máté Gábor, a színművészeti egyetemista Rujder Vivien és Tasnádi Bence. A férfikora delén álló Arnolphe kiválaszt egy négyéves gyereket, és olyan neveltetést szán neki, hogy megnyugtatóan­ ostoba felesége legyen belőle – ez akár a tízévesen elrabolt Natascha Kampusch története is lehetne. Az Ibsen-darabban Nórát Ónodi Eszter játssza, Helmert pedig Fekete Ernő, az előadást Székely Kriszta rendezi, ahogy A kaukázusi krétakört is Pálmai Anna és Ötvös András főszereplésével. A Borisz Godunovot Zsámbéki Gábor állítja színpadra, ennek még nincs szereposztása.

Ferdinand von Schirach Terror című műve interaktív. A kortárs darabban a Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy telt házas stadion felé kormányozza egy terrorista. A vadászpilótának, akit Kovács Lehel alakít, döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret? A közönség dönthet majd, mindkét előadás-befejezést megrendezi Dömötör András.

Máté Gábort három éve foglalkoztatja a mélyszegénységről szóló kínai darab, A tökéletes boldogság világa. Ha ez nem is lesz botránydarab, mint az elmúlt évadokban A bajnok vagy Az Olaszliszkai, nem kell nagy képzelőerő, hogy a magyar valóságot belelássa a közönség. Máté nem akarja teljesen kínainak mutatni a történetet, és nem is maszkíroztatja eszerint a színészeket.

Vastaps-díjak

Kiosztották a Katonában a Vastaps-díjakat. Nem társulati tagnak járó különdíjat kapott Kolonits Klára operaénekes az Opera-beavató sorozatért. Legjobb női epizódszerep: Jordán Adél és Pálmai Anna. Legjobb férfi epizódszerep: Bezerédi Zoltán. Legjobb női főszereplő: Rezes Judit. A legjobb férfi főszereplő: Mészáros Béla. Legjobb rendezés: Máté Gábor (Bihari, Az Olaszliszkai)

Martin McDonagh egyik legsikeresebb magyar előadása, A kripli a Radnótiban Gothár Péter rendezése volt. Ő most újabb McDonagh-darabra készül, A hóhérokat állítja színpadra. A történet kiindulónapja a halálbüntetés felfüggesztése Angliában. A darab főszerepét – az utolsó akasztást végző hóhért – Fekete Ernő játssza. A Sufniban Duncan Macmillan kétszemélyes darabját, a Lélegzet címűt Forgács Péter rendezi, Pálos Hanna és Nagy Ervin játssza.

Günter Grass Bádogdob című művét Mikó Csaba adaptálja a Katona színpadára.

Az idén nem lesz új kortárs magyar darabja a Katonának, de repertoáron marad Borbély Szilárd és Pintér Béla műve, a két biztos siker.

.Lemondott Rátóti Zoltán

Szeptember elsejével lemondott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Családi okokra hivatkozik, ami mint megtudtuk, azt jelenti: hamarosan születik második gyereke. Feleségével öt gyereket nevelnek majd, és a család Budapesten él. Rátóti sokat hezitált, mielőtt beadta felmondását. Szita Károly polgármester elfogadta döntését, de a végső szó a városi közgyűlésé. December 31-ig a gazdasági és produkciós igazgató, Fülöp Péter vezeti a teátrumot. Nem lesz könnyű dolga, mert hamarosan kezdődik a színház felújítása. És bár az évadot úgy tervezték, hogy költöztethetőek legyenek az előadások, egy nagyberuházás levezényléséről van szó. Egyelőre utódról még nem beszélnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.