galéria megtekintése

Ők még nem sznobok

0 komment

Csepregi Evelyn

Bármilyen zenét hallgatnak is a gyerekek, fontos, hogy  merjenek énekelni, az éneklést pedig leginkább az ismétlések segítik.

„Ha az asztalos széket csinál, akkor pont ugyanúgy meg kell enyveznie és összeállítania a felnőtt- és a gyerekszéket, de a gyerekszék lábát díszesebbre kell faragja”, idézi fel Kányádi Sándor mondását Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes zenésze arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen a jó gyerekzene.

Rutkai Bori zenéjével is valóságszerű történeteket mesél a gyerekeknek
Rutkai Bori zenéjével is valóságszerű történeteket mesél a gyerekeknek
Forrás: minimatine.hu

A „mit hallgasson a gyerek?” kérdést sok szülő felteszi, de a felelet a nagy választék miatt sem könnyű. Segíthetnek a választásban a koncertfelvételek vagy klipek megtekintési számai, és nem baj, ha a szülő a kisebbekre bízza a döntést. Akár felnőtt- vagy gyerekzene, amit hallgatunk, legyen értelmes, ritmusos, vidám, hallgassa és énekelje bátran a gyerekkel együtt akár az egész család.

 

Gryllus Vilmos nem merné meghatározni a jó zene fogalmát, mindenesetre olyan muzsikát játszik szívesen, ami alkalmazkodik a magyar zenei nyelvhez, olyan dalokat, amelyekről szeretné, ha énekelnék a gyerekek, ezért ezek bizonyos ritmikánál, hangtartománynál nem nagyobbak, könnyen felfoghatók. Weyer Balázs etnomuzikológus, zenei újságíró a jellegzetes, szinkópás, ­reggae-s ritmusokat és a repetitív jelleget emeli ki. Szerinte minél kisebbek a gyerekek, annál fontosabb, hogy ismétlődő, könnyen megjegyezhető, énekelhető szövegből álljon egy dal. Mivel az éneklés fizikai tapasztalat is, pszichológiailag és egészségileg is rendkívül pozitív, azoknak, akik gyerekként hozzászoktak, később is lesz merszük énekelni. Rutkai Bori énekes és képzőművész gyerekzenekara, a Rutkai Bori Banda dalszerzője és előadója úgy véli, az a jó, ha sokféle zenét hallgatnak a gyerekek. Olyanokat, amelyek dúskálnak mesében, értékekben, költészetben, nyelvi leleményben és egyéb izgalmakban – mondja. Tapasztalatai szerint a gyerekek bármire nyitottak, legyen az egzotikus-autentikus népzene, mesevilágú komolyzene, őrült ­dzsessz, pörgős rock’n’roll, vagány funk vagy lötyögős diszkó.

A gyerekek azonnal döntenek, bennük még nem fejlett a sznobéria, ha valami nem tetszik, nem erőltetik – feleli Weyer Balázs a kérdésre, mennyire igaz az, hogy a legkritikusabb közönség a gyerekeké. Rutkai Bori úgy látja, ha a gyerekek fáradnak vagy unatkoznak a koncerten, akkor csavarni kell egyet a repertoáron. Erre utal Gryllus Vilmos is, amikor arról beszél, hogy a koncerteken ugyan becsaphatók a gyerekek, de azt nem tudják elviselni, ha egy zene kívül esik a megértési körükön.

Rutkai Bori törekszik arra, hogy klipjeik szociojelleggel készüljenek, gyakori, hogy családdal forgatnak történetet, valóságos helyzetet, környezetet megmutatva. Azt is fontosnak tartja, hogy a koncerten – amely olyan, akár egy színházi előadás, horgolt bábokkal és kellékekkel – bevonódjanak a gyerekek. – A közönség mindig más, egy-egy gyerek jelenlététől más-más improvizációt kapok, sosem unalmas és sosem rutin, folyamatos kis épülés – teszi hozzá.

Ezt az oda-vissza játékot emeli ki Gryllus Vilmos is, a kialakuló kapcsolatot, amely sosem tud kétszer egyforma lenni. Elsődlegesnek tekinti, hogy fellépésein a közönség vele együtt énekeljen, de azt is, hogy ezt ne a „na most megtanítom nektek ezt a dalt” felkiáltással érje el. És bevallja: – Ha őszinte akarok lenni, nem mondhatom, hogy az embernek bármelyik pillanatban, bármikor kedve volna szerepelni. De van egy mondás, hogy „mint a csataló, ha trombitaszót hall”, és ez erre is teljesen igaz. Nem emlékszem egy esetre sem, hogy a színpadon úgy éreztem volna, hú de jó lenne most nem ott lenni.


Kaláka: Három székláb
09. 17. Budapest
09. 24. Tállya

Rutkai Bori Banda-koncert:
08. 27. Idesüss Budaörs Napja
08. 28. Nickelodeon-hajó, Budapest

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.