galéria megtekintése

Ők a legnagyobb magyar fenegyerekek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 06. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

A legtöbb popsláger szövege nem mérhető szépirodalmi mércével. Hogy néhány közülük milyen színvonalú, arra világít rá az egyik legjobban sikerült nyári videosorozat, A vers mindenkié. Ebből is a legnézettebb a majdnem 700 ezer kattintást elérő, Gálvölgyi János szavalta Bulibáró.

Néhány akkorddal, pár hívó szóval (szerelem, erotika, káromkodás, a parti szó szinonimái) és gazdag marketinggel ellátott dal könnyen lesz a bulik, a nyári fesztiválok és zenei rádiók favoritja, és a YouTube-on is könnyen milliós nézettséget generál. A szöveg minősége irreleváns. Ez derül ki a NuHeadzTv videóiból is, amelyekben – a Vers mindenkinek című, a Magyar Televízióban évtizedeken át sugárzott széria komolyságával – jó nevű színészek popslágerek dalszövegeit szavalják. Az idei sorozat címe is a régi: A vers mindenkié.

A Szomorú szamurájjal nyitottak május végén, nem tüntették fel, hogy ez egy dal szövege versként értelmezve. Valljuk be, kevesen tudták, hogy a szerző Kocsor Zsolt. Mintha Berzsenyit szavalt volna Szilágyi Csenge, úgy mondta a nem túl magvas szöveget a Vígszínház friss tagja. A nézők nagy része csak a harmadik sornál jött rá, hogy a befont tincsű Kozso, azaz az Ámokfutók dala ez, amelyre a kilencvenes években lehetett rázni. A klipet hamar felfedezték a portálok, és a közösségi oldalon is zsinórban osztották, több mint 300 ezren látták.

 

Csuja Imre a Napolaj című műalkotással követte a Szomorú szamurájt. „Nyár van és semmi baj! Olvadok, mint a vaj. / Kend be a hátam és szeress bátran, / Hisz a szerelem is napolaj!” Ez is a kilencvenes évekből importált sláger, az UFO-tól. Az Örkény Színház tagját, a hamarosan látható Hungary’s Got Talent zsűritagját az RTL Klub ajánlotta az alkotóknak, egyik műsoruk stábja el is ment a forgatásra.

Időközben a színész-humorista Janklovics Péter is ihletet kapott, és több dalszöveget feldolgozott, Vers nem mindegy, kinek címmel. A legütősebb a Ki a fasza gyerek? című Ganxsta Zolee-szám, amely két verzióban is látható. A másodikra Csőre Gábor jelentkezett. Hogy nem zajlott vita a két csapat között, jól bizonyítja, hogy az aranyifjú attitűdöt parodizáló Wellhello-számot, az Apuveddmeget a NuHeadzTv-seknél Janklovics Scherer Péterrel közösen készítette el.

Janklovics Péter és Scherer Péter
Janklovics Péter és Scherer Péter

A legnagyobb nézettséget Gálvölgyi János Bulibárója hozta. Az eredeti dal mókafaktora klippel együtt érvényes, több mint ötmillióan látták, a szövege a mulatós klisékből áll. A színésznek nem volt annyira új a feladat. Az 1968-as Ki mit tud? megnyerése után már többször szavalt popslágereket. Igaz,mívesebb szövegeket a hatvanas–hetvenes évekből. Ezt azzal tetézte, hogy olyan nagy színészeket parodizált benne, mint Márkus László, Feleki Kamill, Gábor Miklós, Latinovits Zoltán vagy Rajz János.

A vers mindenkié-szavalást a színészek halálosan komolyan vették. A karikírozott szerzők vagy előadók közül – úgy tudni – senki sem sértődött meg. Kis Grófo azt nyilatkozta, vágya teljesült azzal, hogy Gálvölgyi János szavalta el a dalát. Új értelmet nyert a Napolaj Csuja Imre által – reagált egy reggeli tévéműsorban UFO Zsolti, és hozzátette: ez a retrohullám csúcsa a mély irónia dacára. A Wellhello pedig néhány másodpercre szerepelt is a videóban.

Csuja Imre
Csuja Imre

A videók producere, Horváth Ádám azt mondja, hogy az Apuveddmeg a sorozat záródarabja. Kísérletként indították május végén a szériát, nem tervezték hosszú távra. És bár a vártnál is nagyobb –több százezres – nézettséget hozott, a Wellhello-számmal vége a dalnak. Úgy érzik, a sorozat kifújt, erre már az újságírók és a kommentelők is tettek némi célzást, meséli.

Szilágyi Csenge
Szilágyi Csenge

Horváth Ádám a videók rendezőjével, Bozsik Ádámmal működik együtt. A NuHeadzTv csak hobbi, mindketten az egyik kereskedelmi tévénél dolgoznak főállásban. Nem ez az első projektjük és nem is az utolsó. Készítettek két éve olyan vicces videót, amelyben egy gyanútlan vásárlót híres dalszövegekkel bombáztak egy áruházban. Van abban némi sokkoló, mikor egy ismeretlen megkocogtatja a vállunkat, és azt mondja: „Fáradtnak tűnsz,mintha nem a régi volnál.” Vagy csak ukmukfukk kijelenti, „Soha ne gyere, ha most nem jössz....”

Aktuálisra frissített dalszövegek

A HANEM zenekar feldolgozásokra alapozza repertoárját. Számaik különlegessége, hogy a legtöbb dalt aktuálisra frissítik, nemritkán költők írják az új szövegeket –Bán Zsófia, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos –, és megannyi átirat a dalszövegíróként is ismert színész, Máthé Zsolt munkája. A HANEM számaiban kifordítják és másik környezetbe helyezik a dalokat – mondja az együttes tagja, a műfordító Nádori Lídia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.