OFF Biennále: Negyvennapos tűz

A kortárs képzőművészet nagy közönségteremtő akciója lehet a pénteken kezdődő budapesti OFF-Biennále Budapest, amely 135 helyszínen (többnyire kisgalériákban, alternatív helyeken, magánlakásokban) mintegy 160 kortárs művészeti projektet mutat be több mint egy hónapon át.

A fesztivál szinte példa nélkül, az állami kultúrafinanszírozás mellőzésével, így az állami kultúrdrill elvárásaitól mentesen szerveződhetett, Nyugatot járt fiatal magyar kultúraszervezők munkájával. A nyitóbulit az AnKertben tartják (Paulay Ede u. 33.) pénteken este 9-től, és aztán már a hétvégén harminckét programot rendeznek Budapest-szerte. Egyébként az OFF tíz vidéki városban, sőt a világ több városában is jelen lesz.

A szerző felvétele

A fesztivál egyik jelkép akciójának ígérkezik Sugár János Tűz a Múzeumban című performansza, amely nem az eredeti terv szerint valamelyik múzeumban, hanem a Ráday utcai Rombusz teraszon valósul meg: itt önkéntes tűzőrzőkkel a fesztivál negyven napja alatt lobogni fog a tűz.

Az OFF egyik sztárvendége a világszerte ismert, román Dan Perjovschi, aki a Dohány utcai Hátsó Kapu nevű hely kirakatára rajzolta fel rendszerkritikus karikatúráit.

A Vasvári Pál utcai Viltin galériában egy fiatal szlovák képzőművész, Petra Feriancova mutatja be és értelmezi újra egyik művészelődjének, Kveta Fulierovának a hatvanas-hetvenes években készült, a mindennapokat rögzítő (csokoládésdobozokban gyűjtött) fotósorozatát, ami azért is érdekes, mert Fulierová a jeles konceptművész, Julius Koller felesége volt.

Eperjesi Ágnes Hatalmi szóval című projektjében négy külföldi politikusnak a magyar parlamentben szokatlanul hangzó beszédét mondja el négy magyar parlamenti képviselő különböző helyszíneken.

A francia-magyar Société Réaliste, Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy művészduója az ENSZ 193 tagállamának himnuszából komponálta meg az Egyetemes himnuszt, amit a Szabadság téri Eleven emlékműnél fognak bemutatni. Mellékesen képeslapot szerkesztettek, amit Putyinnak lehet feladni az 1926-ban a SZU által bekebelezett Ferenc József-föld visszaadására a nemzetközi közösség számára.

A Centrális galériában a történelem újrajátszása történik meg az itt bemutatott videókon, fotókon, az ex műcsarnokos Páldi Lívia és Molnár Edit válogatásában. Egyebek mellett bepillanthatunk a '68-as mexikói diáklázadás emlékezetébe vagy tanúi lehetünk az NDK szellemidézésének egy amerikai szereplőválogatás révén, ahol egy filmhez volt NDK-s színészeket castingolnak Engels szerepének eljátszására.

A Vintage galériában bemutatják Csörgő Attilának a Pompidou Központ által nem rég megvásárolt alkotását.
A Velencei Biennálét is megjárt Kis Varsó egy Zoltán utcai magánlakásban mutatja be a Tevőleges című alkotását, melyről egyelőre azt lehet tudni, hogy a szinesztéziára épül és a hely a Szabadság térre néz. Mladen Miljanovic Magyarország művészeti megszállására kidolgozott haditervét egy 3,5x5,5 m méretű festményen mutatja be az acb Galériában.

A Magyar utcai Lollipop Factoryban Király András MMAHÍR megnevezésű projektjében az MMA térnyerésével kapcsolatban kerül sor közterületi véleménynyilvánításra.

Egy Népszínház utcai magánlakásban, melynek tulajdonosai éppen nyugatra mentek, a kivándorlásról rendeznek kiállítást Mérlegállás címmel.

A Szövetség 39' a Beton Workshop során készült alkotásokat, utcabútorokat szemlézi egy fővárosi sétával.

A Corvin Áruház Művelődési Szintjén, a MÜSZI-ben egyebek mellett Nem szabad címmel tartanak művészettörténeti színházat, megidézve Csók István és Vaszary János 1928 és 1932 között zajlott küzdelmét a konzervatív elvárásokkal a hajdani Képzőművészeti Főiskolán.

Összességében olyan projekteket láthatunk az OFF-on, melyek változatos módon reagálnak a történelem, a kollektív emlékezet, a migráció jelenségére és a művészet társadalmi szerepére. A kínálatról legkönnyebben az offbiennale.hu-n lehet tájékozódni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.