Óegyiptomi graffitiket találtak

Tizenöt ősi graffitit találtak a Bonni Egyetem kutatói az egyiptomi Asszuánban, egy nemesi temető feltárása közben. A különleges ábrázolatok készítői vadállatokat - szarvasmarhákat, gazellákat, madarakat és struccokat - valamint különböző szakrális szertartásokat jelenítettek meg. A rítusok a vadállatok levadászásának megkönnyítését szolgálták - írja az Ahram Online c. portál nyomán a Múlt-kor. 

Könnyen elképzelhető, hogy ezek a graffitik a környéken valaha talált legrégebbi kőbe vájt rajzok, amelyek arra engednek következtetni, hogy a vonatkozó terület szent hely volt, amely arra ösztönözte a predinasztikus kor lakosságát, hogy különböző szakrális ábrázolásokat véssenek a sziklákba. Szinte biztos, hogy a jövőbeni feltárásokon újabb graffitiket fedeznek majd fel  - biztosított az ország műemlékvédelmi minisztere.

A nemesi temetőben az i.e, 23. századra datálható sziklasírok is találhatók,amelyekben az Óbirodalom időszakától kezdve a római korig élt hercegek fekszenek. Mindegyik sírt élénk színű, a mindennapi élet egy-egy mozzanatát, vagy többek között az elhunyt afrikai útját ábrázoló falfestmények, valamint hieroglifák és az elhunyt címeit felsoroló irományok díszítik. A legismertebb sírok közé tartozik többek között a XII. dinasztia idején élt nemesek, I. és II. Szarenput, Pepynakht, Szibni, valamint Mekhu végső nyughelye is.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.