galéria megtekintése

Obersovszky halálos ölelése

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 16. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Nézőinek 70 százalékát elveszítette az Este az M1-en, és ez jobbára egyetlen embernek köszönhető, a talpnyalás, az alákérdezés, a szakmai gerinctelenség és a politikai elfogultság, a lakájmédia egyszemélyi megtestesítőjének.

Az Estét április utolsó hetében átlagosan 113 ezren nézték, „ez a műsor idei legjobb eredménye” – áll a közmédiát működtető műsor-szolgáltatási alap 18. heti nézettségi riportjában. Nem tévedés, ez az idei legjobb eredmény. A választások évében! Csak összehasonlításul: 2006-ban, a választások előtt volt olyan hét, hogy Az Estét átlagosan 800 ezren nézték.

Persze ez volt a másik véglet, talán nem is lehet még egyszer megismételni. Azért érdemes a mélyére nézni, hogy mitől haldoklik Az Este.

A válasz sajnos nagyon is egyszerű: jórészt a schmittpálinterjúról elhíresült Obersovszky Pétertől. Ő ugyanis a talpnyalás, az alákérdezés, a szakmai gerinctelenség és a politikai elfogultság, a lakájmédia egyszemélyi megtestesítője. És ezt minden este bizonyítja is Az Estében. És hagyják neki. Talán nem véletlenül.

 
Reviczky Zsolt / Népszabadság

De menjünk ennél mélyebbre. A Sneider Tamás egykori szkinhed jobbikos parlamenti alelnökké választása kapcsán kirobbant hazai és nemzetközi botrányt, valamint azt, hogy a Fidesz tulajdonképpen megzsarolta az ellenzéket, hogy ha a parlamenti pártok nem közösen terjesztik elő a T. Ház-tisztségviselőt, akkor csak kormánypártiakat választanak, Obersovszky Péter a következőképpen rendezte le Az Estében. Kérdés Kövér László házelnökhöz: „Ön többször beszélt arról az elmúlt négy évben is és most is, amikor újra ön lett a Ház elnöke, igyekezett és igyekezni fog mindent megtenni azért, hogy az emberek komolyan vegyék azt az eszmét, amit az Országgyűlés kifejez, és illő komolysággal végezzék a munkájukat. Ehhez képest az első napon és az eskütétel előtt is történtek olyan dolgok, amik szintén a happening kategóriájába tartoznak (...) Itt van például Sneider úr ügye, aki mégiscsak az alelnöke lesz a háznak, hihetetlen vita zajlott ebben a történetben, a baloldal kardot ragadott, aztán tegnap este Az Estében a Fidesz frakcióvezetője megmutatta nekünk azt a papírt, amelyen tulajdonképpen minden párt aláírta a közös jelölést, azok is, akik egyébként a nyilvánosság előtt a leghangosabban kikeltek Sneider úr előélete miatt. Ezek viccek? Hol vannak itt a határok, ahol komolyan lehet egymást venni?” Nézzük meg ezeket a kérdésnek álcázott mondatokat. Az első része tisztán benyalás a házelnöknek, utána meg az következik, hogy hülye és képmutató az ellenzék. A végén pedig két minősítő és benyaló kérdés. A válaszra tulajdonképpen már nincs is szükség.

Kedd este pedig Sneider Tamás volt Az Este vendége. A műsorvezető nyitókérdése magáért beszél: „Amikor én olvasgattam a maga körül kirobbant botrányról, akkor egy történelmi példa jutott az eszembe. Nem tudom, hogy ismeri-e, ha ismeri, akkor csak azoknak a nézőknek mondom el röviden, akik esetleg nem tudnák. Napóleon egyik tábornoka, a francia forradalom egyik legradikálisabb felkelője az őse a jelenleg uralkodó svéd királyi családnak. Bizonyos Bernadotte, akit soha egész életében nem tudtak megfürdetni a svéd királyi udvarban, miután elfoglalta a trónt, mert nem engedte. Nem vetkőzött le mások előtt, mert az volt rá tetoválva, hogy Halál a királyokra. És éreztem az ön ügye és az ő esete között némi, önt ugyan nem királlyá választották, de valami párhuzamot. Apropó. Tetoválása van? Szabad ezt megkérdeznem öntől?”

Ettől haldoklik Az Este. A kérdések, a szembesítések, a mindenkori kormánnyal szembeni kritikus újságírói-műsorvezetői magatartás hiányától. És a köztévé vezetését egyáltalán nem érdekli, hogy kimúlik az egykoron Pulitzer-emlékdíjas műsora, mert úgy tűnik, számukra a hírműsorok tekintetében nem számítanak a szakmai szempontok és a nézettségi mutatók. Csak a politikai megfelelés számít, és a hatalom kiszolgálása. Ehhez pedig szakmailag lejáratott és hiteltelen mikrofonállványokra van szükségük. Obersovszkykra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.