Nyomorultak: szabad folytatni

Nem bűncselekmény és nem sérti Victor Hugo írói méltóságát megírni A nyomorultak folytatását. Ezt állapította meg a minap egy francia bíróság, amely így hét évig tartó pereskedésnek vetett véget. Francois Ceresa újságíró két folytatást is írt a híres regényhez, Cosette, avagy az illúziók ideje, és Marius, a szökevény címmel.

Hugo örökösei azonban felháborodtak, mondván a szerző túl szabadon kezelte ősük művét. Azt is sérelmezték, hogy feltámasztotta Javert felügyelőt, aki az eredeti regényben öngyilkos lesz. Ezért beperelték a két folytatást megjelentető Plon kiadót.

2004-ben a párizsi fellebbviteli bíróság szimbolikus, egy eurós kártérítésre ítélte a kiadót, "mivel nem lehet folytatást írni olyan teljes műhöz, mint A nyomorultak." Az utódok ekkor a legfelsőbb bírósághoz fordultak, és elérték, hogy az esetet újra megvizsgálják "az író erkölcsi jogainak megsértése" címén.

A legfőbb francia törvényszék azonban úgy döntött, hogy nem ad helyt a panasznak, hanem kimondta: a regény folytatásának megírásával semmilyen bűncselekmény nem történt - már csak azért sem, mert Francois Ceresa "nem tekinti magát olyan tehetségnek, mint amilyen Victor Hugo volt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.