Életmentő könyvek gyerekeknek

Magyarországon évente mintegy hatszázan halnak meg közlekedési balesetben, míg a háztartási tragédiák halálos áldozatainak száma körülbelül ezerhétszáz. Az ismert Nógrádi–Cakó szerzőpáros készülő könyvéből a gyerekek megtudhatják, hogy miképpen kerülhetik el a veszélyt. 

– Ha csak két gyerek életét is megmentették a könyveink, már megérte – mondta Nógrádi Gábor író, aki Óberling József rendőr ezredes és Cakó Ferenc grafikus, animációs filmrendező, könyvillusztrátor társaságában tartott ma sajtótájékoztatót Budapesten.

Az író többek között arról beszélt, hogy míg Magyarországon évente mintegy 16 ezer közlekedési baleset történik, a háztartási balesetek száma eléri a 250 ezret. Ez a különbség a halálozások számában is kimutatható: évente mintegy hatszázan halnak meg közlekedési balesetben, míg a háztartási, otthoni tragédiák halálos áldozatainak száma körülbelül ezerhétszáz. 

Nógrádi Gábor és Cakó Ferenc korábban már négy könyvet készített – összesen 174 ezer példányban – gyerekek számára a közlekedési balesetek elkerülésére. Most pedig elhatározták – hangzott el a tájékoztatón –, hogy az érintett korosztály számára rajzokkal illusztrált, humoros, szórakoztató, ugyanakkor szakszerű kiadványt adnak közre a háztartási balesetek elkerülésére, az otthoni veszélyek megelőzésére.

A kötetet tízezer példányban szeretnék eljuttatni az ország különböző iskoláiba, feltéve – tette hozzá Nógrádi – ha a biztosítók, valamint a gyerekekért aggódó más cégek, intézmények támogatása ezt lehetővé teszi. Erre van remény, hiszen a szerzőpárosnak a baleset-megelőzéssel foglalkozó könyveinek kiadását az elmúlt húsz évben mintegy ötven szponzor támogatta. 

A sajtótájékoztatón Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának ügyvezető elnöke azt mondta: nagy örömmel működnek együtt a Nógrádi–Cakó szerzőpárossal, hiszen tapasztalataik szerint felnőttkorban már keveset lehet az emberek közlekedési kultúráján változtatni, ám a gyerekek még taníthatók, s jó esély van rá, hogy a gyerekkorban elsajátított, helyes közlekedési szokások felnőttkorban is megmaradnak.

Óberling úgy fogalmazott: elsősorban nem a közlekedési szabályokat kell megtanítani, hanem a közlekedési kultúrát kell átadni, hiszen úgy is lehet biztonságosan közlekedni, ha nem ismerünk minden egyes közlekedésrendészeti szabályt, de szem előtt tartjuk, hogy ne csak magunkra vigyázzunk, hanem másokra is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban Magyarországon csökkent a közlekedési balesetekben elhunytak száma. Huszonöt éve évente összesen megközelítőleg 2400-an haltak meg az utakon, tavaly már csak 647-en. A kiskorúakra vetítve: míg 1991-ben több mint száz gyerek halt meg közlekedési balesetben, ez a szám tavaly nyolc volt. 

Óberling hozzátette: a nyolc meghalt gyerekből öt egy-egy gépkocsiban utasként utazott, azaz ezekben az esetekben a felnőttek felelőssége megkérdőjelezhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.