Eastern a Romkertben

A debreceni Romkert Neo csikós című kiállítása a kulturális tradíciók egymásra rétegződésének jelenségét felismerve, a jelenkori kulturális szűrőn keresztül mutatja be, hogy az Eastern világa nemcsak a nosztalgia-keresők számára érdekes, izgalmas, hanem részünk, mondhatni a csontjainkban van.

A kondás, kanász, gulyás, csikós évszázadokon át a Debrecen környéki térségek meghatározó életformái voltak. Debrecen városa szimbiózisban élt a pusztai társadalommal, használta és kihasználta annak termékeit és végső soron közmondásos gazdagságát is ennek köszönhette.

A hagyomány megkopott, a csikósból tschikós lett a gulyásból gulasch meg kommunizmus, vagy egyik sem. A debreceniek átvágtatnak a typische ungarische pusztán Budapest felé menet és vajmi keveset tudnak a természetes adottságokat varázslatosan integráló pusztai életmódról. A pusztáról alkotott kép kopott és hamis, de legalábbis árva.

A Romkert Neo Csikós kiállítása az élő-história, "a múlt kikerülhetetlen újra élése a jelenben", miközben amolyan nomád cross-cultural módra  kitekintést ad a világ más, hasonló gyökerű kultúrái felé is.

A szombat délután nyíló (és november 11-ig látható) tárlat szellemi atyja, Tóth Dénes érdeklődésünkre elmondta: a látogatók sok egyéb mellett több mint száz régi – szász-százhúsz éves – csikós-gulyás-puszta-témájú képeslapot és egy sor hagyományos népi tárgyat találnak majd a hipermodern térben. Ami a célt és a szándékot illeti, így vallott: mi magyarok próbáljik magunktól eltaszítani ezt a hortobágyi toposzt, menekülni előle, pedig nem kellene, egyrészt, mert a vérünkben van, másrészt éppen itt az ideje, hogy minél közelebb kerüljünk eleink természetes életmódjához. 

A kiállítást előadások, koncertek és rendhagyó beszélgetések színesítik, de lesznek interaktív gyerekprogramok, és meghirdetnek egy gyerekrajzversenyt is. A rajzokat a Romkert Kiállítóterem és Kávéházba lehet bevinni november végéig. A legtehetségesebbek ajándékot kapnak.

A projekt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. és a házigazda „A Tea Útja” Közhasznú Egyesület összefogásával valósul meg.



neo csikós plakát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.