galéria megtekintése

Nemzeti szégyen a Hóman-szobor!

25 komment

A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a faji polgárháború egyik szítójának szobrot állítsanak Székesfehérváron.

Tizenkilenc szervezet – köztük két pedagógus-szakszervezet, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a József Attila Kör, a Magyartanárok Egyesülete, az Oktatói Hálózat és a Történelemtanárok Egylete – csatlakozott a Szépírók Társaságának nyílt leveléhez, amelyben tiltakozik az ellen, hogy

„a Horthy-korszak faji polgárháborújának egyik szítója, Hóman Bálint születése 130. évfordulóján, december 29-én szobrot kapjon Székesfehérváron – az Igazságügyi Minisztérium, a kormánypárti polgármester és a városi képviselő-testület támogatásával!”

A levél szerint „Hóman a Darányi-, Imrédy-, Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányok kultuszminisztereként folyamatosan támogatta a magyar zsidóság jogainak egyre súlyosabb korlátozását. Politikai tevékenysége a harmincas évek elejétől összeforrott azzal a deportálásokat megelőző, mintegy másfél évtizedes folyamattal, amely a magyar társadalmat hozzászoktatta ahhoz, hogy zsidó polgártársaikat végül szabadságuktól és többségüket életüktől is megfosszák. (...)

 

Nem kaphat szobrot ma Magyarországon, aki a magyar lakosság egy részének jogfosztásában ilyen magas beosztásban, ilyen törvények létrehozásával és beterjesztésével részt vett!

Ez az emlékmű nemzeti szégyen: azt üzenné az elhurcoltak utódainak, a magyar polgárok tisztességes többségének és a világnak, hogy a magyar zsidók szenvedése és százezreinek meggyilkolása másodlagos fontosságú eseménye történelmünknek.”

Lapunk feltette a kérdést, miért gondolja egy írószervezet tagsága, hogy egy ilyen politikai színezetű kérdésben megszólaljon. Gács Anna, a jelentős írókat-költőket – mások mellett Bódis Kriszta, Bodor Ádám, Csaplár Vilmos, Erdős Virág, Esterházy Péter, Karafiáth Orsolya, Kertész Imre, Kiss Noémi, Nádas Péter, Spiró György, Takács Zsuzsa, Tompa Andrea, Várady Szabolcs, Závada Pál – tagjai között tudó társaság a nyáron megválasztott elnöke elmondta lapunknak, hogy bár nem az ő ötlete volt a tiltakozás megfogalmazása, programjában szerepelt, hogy az írószervezet hallassa hangját kultúrpolitikai kérdésekben, és ez ne csak a pénzek elosztására terjedjen ki.

– A napi politikától távol tartjuk magukat – mondta –, de értelmiségieknek, akik kíváncsiak arra, milyen világban élnek, oda kell figyelniük arra, hogy mi történik.

Gács Anna szerint sokak szerint külön kell választani Hóman komoly tudományos teljesítményét politikai szerepvállalásától. – Ezt sokszor meg lehet tenni, munkásságának elemzése-feldolgozása ellen nem is lehet kifogást emelni – folytatta –, de a szobor állításakor semmiképpen sem lehet figyelmem kívül hagyni politikai meggyőződését és tetteit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.