galéria megtekintése

Nemzetállami álom

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Herzl Tivadarként ismerjük Budapesten, ahol tér viseli a nevét, de Theodor Herzl néven emlegeti a világ mint a palesztinai zsidó állam megálmodóját. Shlomo Avineri könyvének magyar megjelenése alkalmából vett részt egy beszélgetésen a könyvfesztiválon.

Shlomo Avineri a jeruzsálemi Héber Egyetem politológiaprofesszora, illetve a Yale, a Cornell, a University of California, az Oxford és a Central European University vendégprofesszora. Egyik nagyanyja Békéscsabán született, először 1964-ben járt Magyarországon, hogy meglátogassa a rokonait. És nem mellékesen, hogy találkozzék Lukács Györggyel. Ekkor bejutott az akkor éppen felújítás alatt álló Zsidó Múzeumba és Levéltárba, ott mondta neki egy korai relikviára mutatva valaki, hogy előbb voltak ők itt, mint a magyarok. Na, ezt tökéletes példának tartja arra, hogy Európában miért nem egyszerű, ha az ember történelmi tényekről ír.

Shlomo Avineri újraértelmezte Herzl Tivadar életművét
Shlomo Avineri újraértelmezte Herzl Tivadar életművét
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A könyvfesztiválon rendezték azt a beszélgetést, amelyen Theodor Herzl és a zsidó állam alapítása című könyvével kapcsolatban azt is elmeséli, hogy egy véletlenen múlt, hogy belevágott. Amikor lefordították Herzl Tivadar naplóit németről héberre, előszóra kérték fel. – Életem legizgalmasabb nyara volt, míg végigolvastam – mondja. – Herzl újságíró volt, minden napra jutott egy értékes bejegyzése. Lenyűgözött ő maga, az élete és a műve is. Ma Budapesten a Dohány utcai zsinagóga előtti tér a zsidó állam létrehozásának eszméjét megálmodó Herzl Tivadar nevét viseli, mert itt állt valaha az a ház, amelyben 1860-ban a világra jött. Itt is élt, és az akkor Sütő utcai, ma Fasori Evangélikus Gimnáziumot látogatta, amíg 18 éves korában Bécsbe nem költözött a család. Herzl az Osztrák–Magyar Monarchia liberális légkörében nevelkedett, nem politikusnak született, sokkal inkább gondolkodónak; az antiszemitizmus megállíthatatlannak tetsző terjedése, a kelet-európai és oroszországi zsidóság mérhetetlen nyomorúságának, kitaszítottságának, elnyomatottságának a megismerése tette azzá, és késztette élete főműve, A zsidó állam megírására.

 

– Avineri könyve rendkívül izgalmas, nem tipikus Herzl-biográfia, magáról az emberről nem tudunk meg túl sokat – mondja Gerő András történész. – Inkább intellektuális fejlődéstörténet: azt írja le a szerző, hogyan jutott el Herzl a cionizmusig, a nemzetállam gondolatáig, illetve hogy próbálta a gyakorlatba átültetni ezeket az ideákat. Arra is kitér a könyv, hogy Herzl akkori eredményei milyen szinten befolyásolják a mai Izrael létét.

Gerő szerint fontos, hogy Avineri szakít azzal a dogmával, hogy Herzlben az 1894-es Dreyfus-ügy miatt fogalmazódott meg a cionizmus alapgondolata és a zsidó állam létrehozásának szükségessége. Avineri a monarchiabeli élményeknek tulajdonítja ezt, annak, hogy úgy látta, a zsidó emancipáció csődtörténet. – Ebben én mindamellett kételkedem – teszi hozzá a történész. A történész további érdekességként jegyzi meg, hogy Avineri alaposan, ám olykor nem kellő érzékenységgel kezeli a vallás és a cionizmus összefüggéseit. Például hozza Herzl azon állítását, hogy a zsidóság vallás által teremtett nemzet. Óriási ellentmondás, hogy maga Herzl sosem volt vallásos. Gerő szerint mélyebb elemzést igényelt volna az is, hogy Kelet-Európában, és főleg Magyarországon miért nem reagáltak jól a zsidók a cionizmusra. Azt is meg kellett volna magyarázni, hogy a Palesztináról értekező Herzl miért nem veszi észre, hogy más népek is vannak ott.

Mindazonáltal Gerő András szerint a magyarul megjelent három Herzl-monográfiát – Raphael Patai, Halász Zoltán és Novák Attila művét – felülmúlja Avineri munkája, mely Herzl kapcsán Izrael állam létrejöttének részletekbe menő elemzése is egyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.