galéria megtekintése

Ezért nem vezeti tovább a Játékszínt Németh Kristóf

5 komment


Szemere Katalin

Lemondott a Játékszín Terézkörúti Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról Németh Kristóf azok után, hogy a hétfői taggyűlés társügyvezetőnek szavazta meg az eddigi produkciós vezetőt, Bank Tamást, mondván, hogy a napi operatív munkát könnyítenék meg ezzel. A két érintettet kerestük.

A Játékszín 2012 óta működik magánszínházként. Az akkor végelszámolás alatt lévő, százszázalékos állami tulajdonban lévő Játékszín Nonprofit Kft.-t négy magánszemély – Németh Kristóf és Bank Tamás színészek, Szűcs Attila közgazdász, a Budapesti Kamaraszínház egykori gazdasági igazgatója, valamint Metz Alexandra jogtanácsos – vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től 3,1 millió forintért. Az alacsony vételár miatt – amely az ingatlan használati jogán és a névhasználaton túl a teljes infrastruktúrát is tartalmazta – felhördült a szakma. Németh Kristóf erre reagálva akkor azt nyilatkozta, a kft.-t a végelszámolás alatt keletkezett 10 millió forintos nagyságrendű adósságállománnyal együtt vették át.

Bank Tamás produkciós igazgató több mint egy éve jelezte, hogy ő is szeretne részt venni az ügyvezetésben, megkönnyíteni a napi operatív munkát. Németh Kristóf többször rákérdezett: min kell könnyíteni, illetve előfordult-e valaha, hogy az ő késlekedése miatt a Játékszín bármitől elesett volna. Erre sosem kapott érdemi választ – meséli a lemondott színész-igazgató. Akkor felvetette: ha rosszak a mutatók és rosszul vezeti a színházat, vissza kellene őt hívni, de erre sosem került sor. Mindenki elismerte azt is, hogy a Játékszín működésének stabilitásában jelentős szerepet játszott. Az előadásszám és a bevétel csúcsokat döntött, decemberben például 51 telt házas előadásuk volt. A színház nagyszerűen működött, az anyagi források, a TAO-bevételek beszerzésében is kiemelkedően teljesített.

A színész-igazgató nem hisz a kettős vezetésben, és jogellenesnek tartaná például, hogy ketten képviseljék a munkáltatói jogokat. Ahogy azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy művészeti kérdésekben a jogi és a gazdasági szakember véleménye döntsön, abban az esetben, ha a két ügyvezető között nincs konszenzus, mint ahogy ezt felvetették a tulajdonosok. Mindemellett nem tud a másik ügyvezető döntéseiért felelősséget vállalni, különösen azért nem, mert mint az elmúlt három és fél évben kiderült: kulturális, ízlésbeli szakadék tátong kettejük között.

 
Németh Kristóf
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Felvetésünkre, hogy más színházakban vállalt szerepei nem biztos, hogy segítették igazgatói munkáját, Németh Kristóf azt a választ adta: eddig nem túl sokat játszott máshol. Az Operettben a Fame-ben kéthavonta két előadása volt. A saját színházában most próbál a harmadik produkcióban, és felkérték az Erkelbe a Billy Elliot – a Musical egyik fontos szerepére.

Ezek annyira akadályozták az igazgatásban, mint bármelyik más művészigazgató kollégáját a hasonló feladatok. Osztja Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatójának elvét: Aki jól felépített, működő színházat napi 2-3 órában nem igazgat el, ott baj van. A lemondásról egyébként nem a taggyűlésen értesültek a tulajdonostársak, mivel csak jogi képviselőiket küldték el.

Németh elmondta, hogy

nem akarja cserben hagyni a kollégáit, ezért nem lép ki a most készülő A hűtlenség ára című előadásból, de további szerepeket valószínűleg nem vállal a teátrumban.

Marad ugyanakkor 30 százalékban a kft. tulajdonosa, ezzel továbbra is lesz lehetősége arra, hogy a hatékony működésre fókuszáljon és ügyeljen a törvényességre. Bár a következő évadot már elkezdte előkészíteni, semmi sem biztos, mivel nem tudta, hova jut a tulajdonostársak törekvése.

Megkérdeztük Bank Tamást is, mit szól Németh Kristóf lemondásához, és miért ragaszkodott a társügyvezetői poszthoz.

– Ez egy hosszú folyamat – mondta, rákényszerültek, mivel a napi operatív munka nem haladt. Németh ugyanis szerepei és más elfoglaltságai miatt nem tartózkodott sokat a színházban, a döntések és aláírások hosszan vártak rá. Azért gondoltak a társügyvezetői posztra, mert más kompromisszumos ötletet nem fogadott el.

Sajnálja, hogy Németh Kristóf lemondott, de a színház működik tovább. Eddig is ő vitte a munka dandárját, építette – az igazgatóval egyeztetve – a repertoárt. Arra a felvetésre, hogy eddig Németh Kristóf volt a Játékszín arca, úgy reagált: a lemondása nem jelenti azt, hogy ne maradhatna továbbra is a színház emblematikus alakja. Elvégre Németh ugyanúgy megtartja tulajdonosi részét, a szerepeit, és nemsoká lesz bemutatója.

Bank Tamás nem biztos abban, hogy ő lesz majd a teátrum végleges ügyvezetője, nincs ilyen ambíciója, a tulajdonosok döntenek erről. A lényeg, hogy a Játékszín sikeres maradjon. A színházban nincs borzasztó hangulat, és akkora botrány sem, mint ezt a sajtó sugározza. Ugyanakkor belátja, van emberi, nézetbeli és erkölcsi nézeteltérés kettejük között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.