galéria megtekintése

Nemes penész nélküli dió

0 komment


Szemere Katalin

65 év után új koreográfiában látható az operaház karácsonyi szezonjának kasszasikere, A diótörő. Wayne Eagling és Solymosi Tamás munkája a klasszikus balett hagyományait­ követi, de pörgősebb, kifinomultabb és nehezebb, mint a korábbi – mondta Solymosi Tamás balettigazgató.

Húsz évvel ezelőtt Fáy Miklós kritikus e lap hasábjain azt írta, kicsit olyan a helyzet az operaházi Diótörővel, mint a Nádasdy Kálmán rendezte Bohémélettel: annyira félő, hogy csak rosszabbat tudnak helyette színre vinni, hogy nem mernek hozzányúlni – így nem marad más, mint időnként lekaparni a rárakódott nemes penészt. Kérdés, hogy meddig lehet ezt csinálni.

A diótörőt 1927. december 21-én mutatták be először Budapesten Brada Ede koreográfiájában
A diótörőt 1927. december 21-én mutatták be először Budapesten Brada Ede koreográfiájában
MTI

A Nemzeti Balett vezetése vett egy nagy levegőt, és belevágott egy új koreográfiába. A nemzetközileg elismert Wayne Eagling korábbi produkcióját igazította a magyar társulatra Solymosi Tamás balettigazgatóval közösen. A produkciónak nyolc szereposztása van, az első november 28-án mutatkozik be.

 

Az E. T. A. Hoffmann művére épülő Csajkovszkij-darabot először 1927-ben, a szentpétervári ősbemutató után 35 évvel szemelte ki az Operának Radnai Miklós igazgató. A budapesti közönség A diótörőt szvitformában már elég jól ismerte, mivel az állatkerti hangversenyek slágerszáma volt.

Jelenet az új előadásból
Jelenet az új előadásból

A december 21-i premier kulcsneve Ferenczi Frigyes volt, ő írta a librettót, rendezte a darabot, a koreográfus Brada­ Ede mellett a fiatal Oláh Gusztávot kérték fel a díszlet és a jelmez tervezésére. A kétfelvonásos tündérjátékot egy estén adták A hónapok háza című operával, később pedig a Parasztbecsülettel. De hiába a színpadon a csupa édességből faragott cukorpalota, limonádéfolyó, narancspatak és mandulatejfolyó, sosem látott jelmezarzenál, gyorsan lekerült repertoárról a darab. A balettet 1929-ben a dalszínház főrendezője, Szemere Árpád fazonírozta, de így sem ért meg többet húsz előadásnál.

Az 1949–50-es évad lett a rekonstrukció éve a balettegyüttesben, Vaszilij Vajnonen és felesége, Klavdija Armasevszkaja nemcsak az 1934-es verziójukat tanította be, hanem a táncegyüttes képzését is elvállalta. 1950 februárjában ámult a magyar közönség a parádés új díszleten és jelmezen.

Oláh Gusztáv a korábbi és az 1950-es verziót összevetve elmondta: akkoriban A diótörő előadása nem volt olyan hiteles és realisztikus, mint amilyen a későbbi, ezért a közönség sem értette meg a művet kellő módon. A diótörőt élete legnagyobb kiállításának tartotta, 500 négyzetméternél több vásznat használtak fel, 200-nál több új kosztüm készült. A korszellemnek megfelelően alkalmazták a kitűnő festőtermi élmunkásuk, „Somhegyi József korszakalkotó festékkeverési újítását, amellyel a festékanyag felhasználásának tetemes megtakarítását érték el". Az 1950. januári Kis Újság szereposztásbeli szakmai­ságról is árulkodott: a magántáncosok munkaversenyben tanulták be szerepeiket, és a verseny eredménye döntötte el, ki alakítja legjobban szerepét, és táncol elsőként a Csajkovszkij-balett bemutatóján.

A diótörő sikerszériáját a nyolcvanas években a dalszínház romló technikai állapota roppantotta meg. Átkerült a gyengébb technikai lehetőségekkel rendelkező Erkelbe, ott az eredeti díszletek módosításával és kisebb kompromisszumokkal vitték tovább.

1994 decemberében visszavitték az operaházba a Csajkovszkij-művet, amelyet Seregi László újított fel. Itt már újra megoldható volt az álomutazás éppúgy, mint az óriásira növő karácsonyfa. A harmadik felvonás elején lévő barlangjelenet is visszakerült, amelyet még a hetvenes években vettek ki a balettből.

A karácsonyi Diótörőkre még protekcióval sem lehet jegyet kapni évek óta. És az új verzió 21 előadására is gyakorlatilag telt ház van.

Pjotr Iljics Csajkovszkij

A diótörő

Koreográfus: Wayne Eagling– Solymosi Tamás

Magyar Állami Operaház

Bemutató: november 28.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.