Nemes Jeles László megdöbbent a felkérésen

– Várható volt, de végül óriási megdöbbenéssel fogadtam azt a telefonhívást, melyben felkértek – mondta a Népszabadság kérdésére az Oscar-díjas Nemes Jeles László, akit a nagyzsűri tagjaként vesz részt a ma induló 69-dik Cannes-i filmfesztiválon és nyolc másik társával együtt dönt a patinás Arany Pálma sorsáról.

– Gondolkodóba estem, hogy van-e egyáltalán értelme egy ilyen jelentőségű grémiumhoz csatlakozni csupán egyetlen nagyjátékfilm után és nyilván sokakban ez kérdéseket vet majd fel.

Ugyanakkor Nemes Jeles úgy gondolja: tavaly, a Saul fia versenybe hívása egyfajta markáns állásfoglalás volt a fesztivál részéről, hangsúlyozva, hogy a filmművészet folyamatosan meg tud újulni és az innováció sosem került háttérbe az évek során. Szavai szerint talán a zsűrimeghívás is ennek a gondolatiságnak az egyfajta meghosszabbítása, melynek üzenete, hogy sose féljünk kockáztatni. Mindazonáltal az ifjú magyar rendezőt lenyűgözi, hogy milyen kvalitású művészekkel került egy csoportba és alázattal áll neki a közös munkához. A versenyprogram kapcsán pedig megjegyezte: a versenyművek igen különbözőnek ígérkeznek, melyek a filmművészet sokszínűségét és energikusságát jelzik.

Zsűritagok egymás között: Nemes Jeles László és Kirsten Dunst
Jean-Paul Pelissier / Reuters

– Ha nem lennének filmfesztiválok, akkor nem látnánk a legjobb filmeket. Olyan remekmű sem tudna világhírűvé válni, mint a Saul fia – kedveskedett mondandójában Kirsten Dunst amerikai filmsztár Nemes Jeles Lászlónak.

Természetesen egyetértünk vele!

A zsűri

George Miller elnök (rendező, forgatókönyvíró, producer), Arnaud Desplechin rendező, Kirsten Dunst (színész), Valeria Golino (színész), Mads Mikkelsen (színész), Nemes Jeles László (rendező), Vanessa Paradis (színész, énekes), Katayoon Shahabi (producer), Donald Sutherland (színész)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.