galéria megtekintése

Nem csak írósimogatás lesz a könyvhéten

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Az ünnepi könyvhét idején igazán kitesznek magukért a szervezők, akik merik kicsit továbbgondolni a hagyományos struktúrát, mert tudják, hogy a kortárs irodalomnak mindennél nagyobb szüksége van arra, hogy még vonzóbbá tegye magát az érdeklődők számára.

A könyvhéten a Vörösmarty téri és Liszt Ferenc téri sátrak között felállított kisebb-nagyobb színpadokon egész nap zajlanak az események tradicionális könyvbemutatók, élő rádióbeszélgetések, gyerekprogramok vagy koncertek. (A június 4–8. között zajló 86. Ünnepi Könyvhét összes programját megtalálják a www.unnepikonyvhet.hu oldalon.) De az utóbbi időben a főváros (sőt az ország) több pontján is egymást érik ilyenkor az irodalomhoz, jellemzően valóban az élő, kortárs irodalomhoz kapcsolódó rendezvénysorozatok, amelyek keretében tehát nem csupán „írósimogatásra” nyílik mód.

Az egyik ilyen a József Attila Kör JAK-Piknikje, mely a tavalyi pauza után újra jelentkezik Budapesten, az RS9 Színházban, a Rumbach Sebestyén utca 9. alatt. – A könyvhét, illetve a piknik elsősorban talán tényleg ünnep, ugyanakkor nagyon jó alkalmat szolgáltat arra is, hogy a nyár elejére megjelenő JAK-kiadványokat különleges módon tálaljuk – mondja Braun Barna, az idei esemény főszervezője, aki a június 4–6. között a vigalmi negyedben zajló minifesztivál fő erejének a „sima” felolvasásoktól, irodalmi beszélgetésektől eltérő arculatot, hangulatot tartja.

És azt kár volna tagadni, hogy a fiatal, adott esetben első kötetes szerzők megismertetéséhez valóban többre van szükség. A befutott nagyágyúk egy-egy új műve akkor is óriási érdeklődést generál, ha végig szakad az eső a Vörösmartyn, a nagyközönség számára egyelőre nem túl ismerős nevek viszont máshogy tudnak gyökeret verni az olvasók körében. Oldottsággal, lazasággal, ami az idei piknikre mindenképpen jellemző lesz.

 
Tavaly írók és zenészek a színpadon: Grecsó Krisztián, Vámos Miklós, Háy János, Bródy János, Bornai Tibor, Barna Imre
Tavaly írók és zenészek a színpadon: Grecsó Krisztián, Vámos Miklós, Háy János, Bródy János, Bornai Tibor, Barna Imre
Móricz-Sabján Simon

A nyolc új JAK-füzet, például az R25 címmel a határnyitás, illetve a rendszerváltás után született költőnemzedék reprezentánsait felvonultató, stílszerűen 25 szerző szövegeit tartalmazó antológia csütörtöki rendhagyó bemutatóján kívül pénteken úgynevezett „all you can read” akcióval próbálnak hódítani: 1500 forintért egy egész órán át válogathatunk a JAK-kiadványokból, és annyit vihetünk magunkkal, amennyit nem szégyellünk. De Urbán Ákos, Fekete Richárd, Ijjas Tamás, Toroczkay András, valamint a JAK-kendő-díjas Papp Zakor Ilka vagy éppen a Melting Books című új sorozat első köteteinek premierjén is meglepetésekre számíthat, aki elmegy az RS9-be.

A piknik programjai közül legegyszerűbben a fesztivál Facebook-oldalán tájékozódhatnak (csak időben tegyék, mert a szerény – és: a könyvek árából a helyszínen és a JAK Vörösmarty téri sátránál is teljes egészében levásárolható – belépődíj ellenében látogatható programok némelyikére már csak nagyon kevés szabad hely van. Ugyancsak bérelt helye van a könyvbarátok naptárjában a Margó Irodalmi Fesztiválnak, amely már 3-án, szerdán elindul a Petőfi Irodalmi Múzeum helyiségeiben, illetve az udvaron, hogy aztán a város sok pontján szerezzen még több hívet a könyvnek és az írónak.

Lesz itt Irodalomtörténeti Feelgood például, amely az irodalomtörténész, a pszichológus és a költő segítségével azt a kérdést járja körül, hogy milyen szerepet tölt be az alkohol- és droghasználat az alkotáslélektanban. A Sántakutya – Igazmondó monológok című est keretében Barnás Ferenc, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Péterfy Gergely és Spiró György lép föl a Dumaszínházban csütörtökön hatkor, nyolckor pedig megkezdődik az Irodalom éjszakája: négy helyszínen, a Centrális Galériában, a LOffice-ban, az Alap Caféban és a Toldi moziban 22 író fordul meg ezen az estén.

A Kedvencek temetője című Margó-sorozatnak ezúttal Petri György (emléke) lesz a főszereplője péntek este fél kilenckor a PIM-ben, valamint azok a kortárs költők és slammerek, mások mellett Erdős Virág, Kemény István, Horváth Kristóf, Simon Márton, Győrfi Kata, akik mind újragondolják a másfél évtizede elhunyt költő egy-egy művét. Ugyancsak hagyományszámba megy a Rájátszás, vagyis a költők + zenészek mindig izgalmas együttműködése.

Az idei, szombat este a PIM-ben látható-hallható fölhozatalt Áfra János, Fehér Renátó, Kemény Zsófi, Korbucz Sonya, Nagy István, Szabó Benedek, Vitáris Iván, valamint Jancsovics Máté és Weil András neve fémjelzi. De lesz a Margón irodalmi témájú kisfilmvetítés, koncert Harcsa Veronikával, szerzői est többek között Bodor Ádám, Spiró György, Dragomán György és Térey János részvételével és fotókiállítás is. És ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, a vízfelszín alatti részt a www.margofeszt.hu-n böngészhetik.

Menjenek tehát. Ne csak a térre, de a színházba, a múzeumba, a galériába is. Könyvet venni, fesztiválozni, írót simogatni, fröccsözni, eltölteni pár esti órát a kortárs magyar irodalom ölelésében. Finom lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.