Nem került magyar helyszín a veszélyeztetett világörökségi listára

Elfogadta a magyar fél jelentéseit kedden este zárult sevillai ülésszakán az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB), így sem Tokaj, sem az Andrássy út nem került a veszélyeztetett világörökségi listára - tájékoztatta az MTI-t szerdán Mezős Tamás.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke elmondta: a VÖB még a 2008-as ülésszakán kért megőrzési állapotjelentést Magyarországtól a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj helyzetéről, különös tekintettel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű tervezett beruházására, valamint a budapesti világörökségi helyszínről, főként Belső-Erzsébetváros városrendezési kérdéseire. A bizottság ekkor jelentést kért a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj közös osztrák-magyar világörökségi helyszín osztrák oldalán tervezett beruházásokról is.

Mezős Tamás megjegyezte: Magyarország a 2009. február 1-jei határidőre eleget tett jelentéstételi kötelezettségének. A magyarok beszámolóját a bizottság elfogadta, és csak 2011-re kért úgynevezett előrehaladási jelentést a tokaji és a budapesti helyszínről, ami azért is lényeges, mert kritikus esetekben évente kérnek ilyet.

A KÖH idei ülésszakáról kiadott közleménye emlékeztet arra: a fővárosi helyszínnel kapcsolatban a bizottság 2008-ban aggodalmát fejezte ki „nagy építészeti értékű és városképi jelentőségű" régi épületek bontása miatt a világörökségi terület védőzónájában, elsősorban a zsidónegyedként is gyakran említett Belső-Erzsébetvárosban. Azt is megjegyezték: a régi épületek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket húznak fel, amelyek jelentősen átalakítják a negyed építészeti értékét.

A VÖB Tokajról szóló idei döntésében a megelégedéssel vette tudomásul a tervezett szalmatüzelésű erőműről készített hatástanulmányt, egyben arra szólította fel a magyar felet, hogy az vizsgálja felül és jelentősen változtassa meg a tervezett létesítmény kialakítását, valamint küszöbölje ki „a kultúrtáji értékeket veszélyeztető és a világörökségi helyszín integritását érintő negatív közlekedési hatásokat".

A budapesti helyszínnel kapcsolatban a VÖB tudomásul vette, hogy a bontási engedélyeket felülvizsgálták és a rehabilitációs alap ügye is jól halad. A bizottság attól óvta a magyar felet, hogy a helyszín védőövezetében további veszteségeket okozzon és az oda nem illő fejlesztéseket akadályozza meg. A nemzetközi testület szorgalmazta a magyar világörökségi törvény mielőbbi megalkotását is.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi helyszínnel kapcsán a VÖB üdvözölte, hogy az osztrák oldalon tervezett szívklinika-projekt nem valósul meg, ugyanakkor felkérte Ausztriát, vizsgálja felül a területre vonatkozó építési irányelveket.

 

 

Az Andrássy út továbbra is a világörökség része
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.