galéria megtekintése

Nem szabad remény nélkül hagyni

3 komment


Kácsor Zsolt

Ladik Katalin vajdasági művész kapta a Yoko Ono által alapított nemzetközi békedíjat Aj Vej-vej, Anish Kapoor és  Olafur Eliasson társaságában. Végre egy vitán felüli névsor.  Bár az augusztus 20-i díjátadók joggal osztották meg a közvéleményt, szerencsére akadt egy vitán felüli értéket képviselő díj, és annak négy megkérdőjelezhetetlen díjazottja. A LennonOno Grant For Peace békedíjat Yoko Ono, John Lennon özvegye alapította.

Performansz Zágrábban 1970-ben
Performansz Zágrábban 1970-ben
Forrás: Facebook

– Yoko Ono munkásságát a hetvenes években ismertem meg, de személyesen még soha nem találkoztunk. Nem is tudom, hogyan talált meg engem. Amikor az első levelet kaptam a szervezetüktől azzal kapcsolatban, hogy a LennonOno-békedíjjal akarnak kitüntetni, először azt hittem, csalók, és nem is reagáltam. Akkor lett gyanús, hogy nem átverésről van szó, amikor újabb és újabb leveleket küldtek. Ezekre – még ha csak óvatosan is – már válaszoltam, aztán lassan kiderült, hogy tényleg a Yoko Ono által alapított békedíjról van szó – meséli Ladik Katalin költő, performer és színésznő, aki az 50 ezer dolláros pénzjutalommal járó elismerést októberben veszi át Reykjavíkban.

 

Habár az Újvidéken született művész már 1992 óta Magyarországon él – a délszláv háború elől költözött ide –, személye és művészete elválaszthatatlanul összeforrott a Vajdasággal, s ma is az ottani kulturális élet egyik nemzetközileg elismert, emblematikus alakja. Performanszai, hangköltészeti művei tették ismertté az egykori Jugoszláviában és Európában, de képzőművészként is élvonalbeli. Műveiben főszerepet kap a női test. Feminista megközelítése nagy jelentőségű volt a kor Kelet-Európájában. Művészete szervesen illeszkedik az európai neoavantgárdba.

A békedíj

A LennonOno Grant For Peace nevű elismerést Yoko Ono alapította 2002-ben, a két első díjazott egy izraeli és egy palesztin képzőművész volt. Idén Ladik Katalin mellett megkapja a díjat a kínai Aj Vej-vej, a brit-indiai Anish Kapoor és a dán-izlandi Olafur Eliasson. Az alapító szándéka megőrizni és egyre szélesebb körben ismertté tenni John Lennon békevágyát és kreativitását. A feledhetetlen Imagine szám címe adta az alapítvány és a díj nevét.

A kísérletező, újító, örökösen új utakat kereső művészek archetípusába tartozik, akárcsak John Lennon özvegye, Yoko Ono, akiről Ladik Katalin azt mondta: csak az utóbbi napokban, a régi programfüzeteket és műsorterveket átnézve derült ki számára, hogy ha személyesen nem találkoztak is, a neve nem lehetett ismeretlen Yoko Ono számára, hiszen az elmúlt évtizedekben több olyan nemzetközi rendezvényre, fesztiválra, kiállításra kapott meghívást, ahol láthatók voltak Lennon özvegyének egyes munkái is.

Ladik Katalin

Költő, performer, színésznő. 1942-ben született Újvidéken. 1992-ben települt Magyarországra, az ÉS munkatársa volt. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki. 2015-ben botrányosra sikeredett a magyarok részvétele a göteborgi könyvvásáron. Ekkor kezdte el az Orbán-kormány felhúzni a déli határunkon a kerítést, emiatt többek bojkottálták a magyar standot. A vásár egyik különlegessége Ladik fellépése volt. A szocializmus alatti provokatív performanszairól is híres művész tyúkdrótra tette az állatkert és a zóna szavak összevonásával készült Tranzit Zoon táblát, a hátára ragasztott egy jugoszláv útlevelet, és majomként makogott. Idén megnyerte a XV. ­Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. Ekkor ezt nyilatkozta: „Az az ország, amely számomra a hazát is jelentette, eltűnt alólam. Valójában nem kellett migrálnom, hanem az ország ment el tőlem. Ez foglalkoztatott mostanában a verseimben és a performanszaimban.”

A Lennon–Ono házaspár kezdeményezte a Make Love, Not War (Szeretkezz, ne háborúzz!) szlogenű békekampányt, nem kerülhettem meg a kérdést, hogy egy művész képes-e hozzájárulni egy válságövezet konfliktusainak megoldásához.

„A művészet hat, még ha nem is a világpolitikára”
„A művészet hat, még ha nem is a világpolitikára”
Fotó: Albin Olsson

Ladik szerint a közjó érdekében társadalmi célokat csak példaértékű élettel és alkotói tevékenységgel lehet megvalósítani, s akkor sem világszinten, hanem a saját környezetünkben. Egy ember kevés a megbékéléshez, de többek személyes példája hatással lehet azokra, akik fogékonyak a művészetre.

Az újvidéki Tour de Merde (Fekáliaturné)előadás egyik ikonikus pillanata
Az újvidéki Tour de Merde (Fekáliaturné)előadás egyik ikonikus pillanata
Forrás: Facebook

– A művészettől ne várjunk világmegváltást, de a hatását ne becsüljük le, mert befolyásolja a társadalmi és emberi közérzetünket, s így magát a politikai életet is – fogalmazott. – A művészet hat, még ha nem is a világpolitikára, hanem azokra az emberekre, aki kíváncsiak rá, s azt hiszem, ezeket az embereket soha nem szabad remény nélkül hagyni. Ahogy Yoko Ono fogalmazta a díjazott kapcsán: a kreativitás igaz útját mutatja fel, hitet és reményt ad a világnak. Hozzájárulása a világhoz sokkal nagyobb, mint csupán részek összege.

A Müpától Reykjavíkig

Ladik Katalin Magyarországon legközelebb szeptember 26-án lép fel a Müpa francia–magyar irodalmi estjén a Sőrés Zsolttal és ­Szkárosi Endrével alakított Spiritus Noister együttes tagjaként. Októberben sűrű programja lesz: az ausztriai Grazban kiállítása nyílik, a budapesti Műcsarnokban az új kötetének bemutatóján vesz részt, és természetesen elutazik a reykjavíki díjátadóra is, amelyet John Lennon születésnap­jára, ­október 9-re időzítenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.