galéria megtekintése

Nem olcsó trükkök

0 komment


Trencsényi Zoltán

Idén másodszor rendezték meg Az illúzió mesterei című műsort a MOM Kulturális Központban, ahol azt is megtudtuk, hogy miképpen kapaszkodik össze az illuzionisták művészete a tudománnyal, és miért nem baj, ha az „álarcos mágus” egy tévésorozatban felfedi a bűvészek titkait.

2007 márciusában a Műcsarnokban Kempelen Farkasról rendeztek nagyszabású kiállítást, amelyen bemutatták Kempelen 1770-ben készített világhírű sakkozógépének tökéletes másolatát.

A Rejtélyes tekintetű sakkozó törököt az amerikai John Gaughan rekonstruálta több száz, a témával foglalkozó szépirodalmi és tudományos könyv elolvasása után közel húszévnyi munkával. Gaughan varázsdobozok és bűvészkellékek feltalálójaként vált ismertté világszerte, később illúziókat álmodott színpadra neves bűvészeknek, köztük David Copperfieldnek; az ő nevéhez fűződik például híres lebegőtrükkjének kidolgozása is. De az ő illúzióit használták a Forrest Gump című filmben, valamint ­Elton John, Alice Cooper, Michael Jackson és Barbra Streisand show-műsoraiban. Amikor a Műcsarnok kiállításán volt alkalmunk Gaughannel interjút készíteni, mindenekelőtt azt kértük tőle, hogy repüljön egy kört a teremben. „Röptette már David Copperfieldet, ismeri a titkot, mibe kerül ez önnek!...", kérleltük.

Gaughan egy kicsit elgondolkodott, majd mosolyogva bólintott: „Lehet róla szó. De hogy mibe kerül ez?

 
Nekem három hónapnyi előkészületbe, maguknak úgy százezer dollárba!"

Az illúziók világában tényleg nincs lehetetlen, kreativitás, ügyesség, pénz és mérnöki lelemény kérdése minden. Kempelen Farkas (természetesen embert rejtő) sakkozógépe éppúgy, mint David Copperfield repkedése a színpad fölött, vagy a néhány napja a MOM Kulturális Központban bemutatott Az illúzió mesterei című előadás valamennyi meglepő mutatványa. A MOM-ban különösen attraktív csodákban reménykedtünk, mert tudtuk, olyan bűvészek, illuzionisták lépnek majd színpadra, akiket Magyarországon és szerte a világban a legjobbak között tartanak számon.

Köztük Hajnóczy Soma, aki kétszeres bűvészvilágbajnokként több mint 40 országban szórakoztatta már a közönséget, csak a kínai televízió újévi műsorában ­százmilliónyian nézték a műsorát, továbbá ő a legfiatalabb bűvész, aki 2015-ben már zsűritagként vett részt a bűvész-világbajnokságon. Aztán Badár Tamás, aki a 2015-ös Hungary's Got Talent műsorában a zsűri különdíját és a legígéretesebb fiatal tehetség díját nyerte el. Vagy Holcz Gábor, aki a gondolatolvasás nagymestere és ugyancsak világjáró illuzionistánk, egyebek mellett fellépett a milánói világkiállítás nagyszabású zárórendezvényén is, ahol Houdini életének főbb eseményeit és jellegzetes mutatványait elevenítette meg. Végül ne hagyjuk ki Galambos Fecót sem, aki korábban ugyancsak dobogós lett a bűvész-világbajnokságon és több rangos szakmai díjat ­kapott már.

Igor Trifunov...
Igor Trifunov...
Teknős Miklós / Népszabadság

Az előadás előtt Kelle Botonddal váltunk néhány szót, aki ezúttal nem bűvészként van jelen, hanem Hajnóczy Soma mellett a műsor egyik szervezőjeként, kreatív producereként. Megerősíti: ezúttal valóban a hazai bűvészek új generációjának krémje látható, talán két-három előadó hiányzik ahhoz, hogy mindenki itt legyen, aki számít. Amúgy profiból nincs sok nálunk, talán harminc-negyven, a bűvészettel napi szinten foglalkozó amatőrök száma viszont több ezer is lehet. A bűvészet mifelénk nagyon népszerű, és a népszerűsítésében sokat segítenek az olyan sikerek, mint amilyet Badár Tamás ért el a nagy nézettségű Hungary's Got Talent tehetségkutató műsorban, és persze az olyan világszerte népszerű televíziós bűvészsorozatok is, mint amilyen az utcai bűvészként ismert Dynamo nevéhez fűződik.

És Kelle Botond szerint ez még akkor is igaz, ha a televíziós bűvészkedés veszélyes üzem, mert annyira magasra emeli a tétet, ahol már olyan elemeket is alkalmaznak néha, amelyek túlmutatnak a bűvészet általános lehetőségein... Kelle legnagyobb meglepetésünkre azt mondja, még a trükköket leleplező „álarcos mágus" televíziós színre lépését sem bánja.

Mert legyünk őszinték: ki tudja visszaidézni azt az adásonként leleplezett nyolc-tíz mutatványt? Az átlagnézőben inkább csak egy-egy halvány benyomás marad meg, ami legfeljebb arról győzi meg:

a legnagyobb trükkök, illúziók megoldása általában rém egyszerű.

Esetleg még valami szöget üthet a fejébe, jelesül, hogy a bűvészek, illuzionisták manapság mind gyakrabban hívják segítségül az egyre fejlettebb technikai és tudományos lehetőségeket.

Mellékesen jegyezzük azért meg, hogy nem csak a tudomány siet a bűvészek, illuzionisták segítségére, bármilyen meglepő: ez fordítva is igaz. Kelle Botond arról is mesél, hogy pszichológusok, agykutatók tudományos munkájukhoz rendszeresen igénybe veszik a szemfényvesztés mestereit és azok tudományát. Érthető, hiszen akad néhány dolog, amit a sámánok, mágusok, bűvészek előbb ismertek az agy működésével kapcsolatban, mint a tudósok! Sőt. Az általuk használt trükkök évszázadok óta arra építenek, hogy becsapják az agyat, és kihasználják annak bizonyos sajátosságait.

Vagy, ahogy Kelle Botond fogalmaz: „A bűvészek természetfeletti dolgok illúzióját keltik. És

mivel a természet törvényeit nem tudjuk megsérteni, ezért inkább az emberi agyat célozzuk meg,

és annak hiányosságait, sebezhetőségét használjuk ki. A végeredmény pedig ugyanaz lesz:  a néző számára létrejön a lehetetlen esemény illúziója." A bűvészet és a tudomány tényleg komolyan veszi egymást: Johnny Tomphson, Apollo Robbins, Teller, valamint Mac King valamennyien világhírű bűvészek, akik agykutató konferenciákon tartanak előadásokat, valamint tudományos folyóiratokban publikálnak. És vicces, de igaz: a tudósok a bűvészek, illuzionisták leghálásabb alanyai, mert bár a közvélekedés szerint a nagyon okos embereket nem lehet becsapni, csakhogy ez nem igaz. A nagyon okos ember ugyanis az általa látott mutatvány valamennyi megoldását átfuttatja az agyán, és mert okos, ki is zárja gyorsan azok lehetőségét, így ő marad végül a legnagyobb bizonytalanságban.

...és Galambos Fecó  egyformán  elvarázsolta  a közönséget
...és Galambos Fecó egyformán elvarázsolta a közönséget
Teknős Miklós / Népszabadság

Ilyesmikről beszélgetünk Kelle Botonddal, de  be kell fejeznünk, mert kezdődik a műsor.  Mindenekelőtt érkezik egy szerb ­vendégbűvész, bizonyos Igor, aki – ne óvatoskodjunk – a világ egyik legjobb mutatványát adja elő. A csodáról legyen elég annyi, hogy a semmiből (de tényleg a semmiből) pezsgősüvegeket, időnként ember nagyságú pezsgőspalackokat jelenít meg, maguk a kollégák sem teljesen értik, hogyan csinálja, és azért ez már valami... Amúgy Igor Trifunovról a francia show-mester Patrick Sébastien azt mondta nemrég egy televíziós műsorban: „Szerbia két zsenit adott a világnak: a teniszező Djokovicsot és Igort". Igor a világ legnagyobb gálaműsoraiban lép fel, a tavalyi bűvész-világbajnokságon több ezer szakmabeli állva tapsolt neki. Mi ugyan ülve tapsolunk, de azért ámulunk a trükkjein, miként az őt követő Holcz Gábor előadásán is.

Hogy Holcz miképpen találja ki, hogy a közönség néhány, esetlegesen kiválasztott tagja mi a csudát írt fel egy darab papírra, az maradjon az ő titka, miként az is, Galambos ­Fecó miképpen tud egy vízzel teli tálból többmaréknyi különféle színű, száraz homokot kimarkolni. És ott van Badár Tamás saját fejlesztésű kártyamutatványaival, valamint Hajnóczy Soma, aki a finom varázslatokat egy fergeteges stand up szövegáradat közben vezeti elő; produkciója simán beférne a L'art pour l'art Társulat bármelyik előadásába. Talán nem véletlenül lép fel rendszeresen a Dumaszínházban.

A műsor után összefutunk Badár Sándorral is, aki láthatóan büszke a fiára. Azt mondja, színészként vagy stand uposként ő maximum a szavakkal tud bűvészkedni, de igazi bűvészmutatványt egyet sem tud. Sőt. A fiával kötött megállapodás szerint ­Badár Tamás el sem mondhatja neki, hogyan csinálja a különféle varázslatokat, akkor sem, ha ő térden ­állva könyörögne neki. Merthogy ő a bűvészműsorokat látva szeretné megőrizni gyermeki énjét. És ezzel mi sem vagyunk másképp: ha csodát látunk, valahogy kisimul a világ, gyerekek leszünk megint. És mi is arra kérjük a bűvészeket, hogy velünk se osszák meg a titkaikat. Ha hosszasan rimánkodunk, még akkor se tegyék. Így jó ez mindenkinek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.