galéria megtekintése

Nem lehet feledni a szemét – Pap Vera halálára

9 komment


Kelen Károly

Majdnem kilencven szerepet játszott színházban, és nem is akármilyen sikerei voltak, mégis biztos vagyok benne, hogy halálhírére minden olvasónk azzal kapta föl a fejét, hogy ő volt Angi Vera.

Mondhatnánk, nem érhet nagyobb szerencse fiatal színésznőt, mint ha a kor egyik emblematikus filmjében ő játszhatja el az alkatára szabott főszerepet, pláne, ha a film leginkább attól a plusztól lett emblematikus, amivel az ő játéka megemelte.

Figyelemre méltó volt a Vészi Endre-regény, a rendező Gábor Pál mögött is volt már egy-két sikeresebb film (Utazás Jakabbal, A járvány), de a szocializmus politikai és erkölcsi világának hazug voltával szembesülő lány azért maradt meg a nézők emlékezetében, mert Pap Vera teljesen azonos volt vele.

A tartása, a mozdulatai, a hallgatása és megszólalása olyan együttérzést váltott ki a nézőkből, hogy nem tudták kivonni magukat a hatása alól.

 

És a szeme. Azt hiszem, ha a rendszerváltás után születettek nézik meg azt a 36 éve készült filmet, bármilyen keveset tudnak is az akkori viszonyokról, mindent megértenek a 23 éves színész tekintetéből. Szerelemről, bizalomról, igazságérzetről, kiszolgáltatottságról és csalódásról, sőt a korról az ő szeme többet mond el, mint amit szavakkal ki lehet fejezni.

Fotó: Kovács Bence / Népszabadság

Kiszolgáltatottság: más szerepeiben is kijutott neki belőle. Ilyen szép nőre ennyi vesztes szerepet nem szoktak osztani. De ha egyszer a világ ilyen: kell, akin mindenki uralkodni akar. Aki szinte kiváltja az agressziót csak azzal, hogy ő nem agresszív. Nem tudom, örült-e neki, hogy ebben a szerepkörben maradt, de láttam-tudom, hogy a színpadon-filmen mindig megtalálta-megalkotta a saját világát. Nagy színésznő volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.