galéria megtekintése

Nem kell az instant mese

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

A jó mesekönyv nem didaktikus, nem kioktató, nincs direkt tanulsága. Illusztrációi kézi rajzok, amelyek többletinformációkat adnak, és áthatja őket humor. Ennek alapján készített ajánlólistát karácsonyra a Szívünk rajta mozgalom zsűrije.

Különleges listával rukkolt elő az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline: Szívünk rajta elnevezéssel könyveket ajánl, hogy könnyebbé tegye szülők és gyerekeik eligazodását a folyamatosan növekvő, ámde minőségileg – azaz a tartalom és vizualitás szempontjából – enyhén szólva sem egyenletes gyerekkönyvpiacon. A civil ajánlások alapján, szakértők által összeállított első lajstrom összeállt, karácsonyra tehát már bőven meglesz az itiner.

A szinte tökéletes fióka meséje nagy ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlott
A szinte tökéletes fióka meséje nagy ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlott

A program a négy és tizenkét év közti korosztályra kalibrált írásműveket ajánlhatott korra, nemre, foglalkozásra való szigorú tekintet nélkül bárki, akiben megvan a kellő indíttatás, a címeket a www.szivunkrajta.hu című oldalon várták. Az ötletgazdák négy kategóriába sorolták a könyveket, úgy mint: Mesél, Segít neki, Fejleszt és Segít neked.

Az opciók közül hét szakember, valamint két iskola tanulógárdája választotta ki az olvasásra kifejezetten javallott könyveket, és vetette el, ami véleménye szerint nem ütötte meg az elvárt színvonalat. Egy-egy ajánláshoz az kellett, hogy a zsűri tagjai tökéletesen egyetértsenek, elég volt, ha csak egyikük találta úgy, hogy az opus nem méltó a listához, a könyv máris kiesett.

 

A csapat: D. Tóth Kriszta, az UNICEF hazai nagykövete, Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Kádár Annamária mesepszichológus, Magyarósi Éva animációs szakember, Ruff Orsolya a Könyvesblogtól, Méth Barbara, a Bookline márkaigazgatója, Winkler Róbert újságíró, valamint a budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola és a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. A művek – amelyek lehetnek hazaiak, külföldiek, régiek, újak, drágák vagy nem annyira drágák, vagyis semmilyen irányban nincs határ – büszkén viselhetik a Szívünk rajta feliratú virtuális matricát.

De mik a jó meséskönyv ismérvei? Melyek voltak kiválasztás szempontjai? – kérdeztük a döntnököket.

A mesepszichológus egyik fő szempontja az, hogy mennyire felel meg a könyv a gyermek életkori sajátosságainak, a célcsoportként kiválasztott gyermek sajátos igényeinek, szükségleteinek. Kádár Annamária szerint a kiindulási alap az, hogy a szerző ismerje a gyermeki gondolkodás sajátosságait, érzelmi szükségleteit.

Egy jó gyermekkönyv nem didaktikus, nem kioktató, nem fogalmaz meg direkt módon tanulságot, érzelmileg is bevonja a gyermeket, a kép és szöveg aránya megfelelő és mindkettő a minőséget képviseli, beszélgetésre inspirálja a szülőt és gyermeket. Úgy látja: az egyperces esti meséket tartalmazó könyvek, kilúgozva, megrövidítve tálalják fel a meséket, az ilyen „instant mese” olyan, mintha egy pohár nemes bort egy hajtásra felhörpintenénk, vagy egy klasszikus zeneszámot felgyorsítva hallgatnánk.

Ami a vizualitást illeti, Magyarósi Éva szerint a jó mesekönyv-illusztráció nem próbálja meg egy az egyben leképezni a szöveget, ellenkezőleg: többletinformációkkal szolgál. A jó érzékű illusztrátor mindig kellő humorral, szellemmel kezeli a rá bízott témát – jegyezte meg, hozzátéve, hogy különösen kedveli az interaktív (nyitogatós-csukogatós-hajtogatós) megoldásokat. És bár tisztában van vele, hogy a digitális grafika korát éljük, ő kitart amellett, hogy az igazán jól sikerült mesekönyvek egyedi kézi rajzokkal készülnek.

A matricával megjelölt könyvek listája folyamatosan bővül, hétfőn például ezek kerültek rá: a Mesél kategóriában: Julia Donaldson–Axel Scheffer: A legcsinosabb óriás (Pozsonyi Pagony), Gál László–Hitka Viktória: Zinka és Simafül varázslatos kalandjai (Bookline), K. László Szilvia: Marci és a galibák – Kékmanó, a főnyeremény 1. (Könyvmolyképző), Méhes György: Szikra Ferkó (Ulpius), Michael Ende: Momo (Móra), Timo Parvela–Virpi Talvitie: Miú Vau (Kolibri), Vajda Éva: Szása, a szibériai kistigris (Móra). Segít neki kategória: Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? – Ovis Mesék (Pozsonyi Pagony), Segít neked kategória: Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő – Könyv a gyermeknevelésről (Park).

A lista megnézhető a www.szívünkrajta.hu oldalon.

Ne kipipálandó feladat legyen!

A mese csak akkor éri el jótékony hatását, ha a gyermekhez csonkítatlan változatban jut el, minden elemének fontos szerepe van: a megváltoztatással, rövidítéssel épp a lényegi mondanivaló sikkad el. Az egyik legfájdalmasabb érzés, amit egy gyermek megélhet, hogy nincs idő rá, lerázzák, csak kötelességből figyelnek rá. Semmi értelme mesét olvasni, ha ez is csupán egy a sok kipipálandó feladat közül.

A mesemondó szülő is lelassítja, lecsendesíti a külső világot, és egy olyan teret alkot, amelyben a mesélő és mesehallgató a közösen átélt élmény során eggyé válik. Ez a szülő-gyermek kapcsolat egyik fontos pillére, az erre fordított idő a későbbiekben sokszorosan megtérül, hiszen ez lesz az alapja a későbbi bizalmas szülő-gyermek beszélgetéseknek is – vallja Kádár Annamária.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.