galéria megtekintése

Nem így képzeltük az irodalmat

0 komment


Csepelyi Adrienn

Sikítozó HR-es lányok, verseket kántáló partiarcok, önfeledt bulivá alakuló felolvasás. Középiskolában nem így képzeltük az irodalmat. Nem tudtuk, hogy másnapossá lehet válni a kultúrától. Mi a titka a szépírókból és zenészekből alakult Rájátszás sikerének?

„Ülök egy multinál, dedikálom a könyveket, mire beront az egész HR-osztály: harmincas csajok egymást túlharsogva magyarázzák, milyen másnaposak, mekkorát buliztak tegnap a Rájátszás-koncerten – meséli Grecsó Krisztián.

Piaci rést talált a Rájátszás: a kultúrafogyasztók között is nagy az igény az önfeledt bulizásra
Piaci rést talált a Rájátszás: a kultúrafogyasztók között is nagy az igény az önfeledt bulizásra
Fekete Csaba

– Ekkor gondoltam először végig. Kultúrát terjesztünk, és ettől másnaposak?”

 

Vitathatatlanul divatba jött a költészet: az új generációs szerzők könyvbemutatóin tömött sorokban várakoznak a fiatalok, a tömegközlekedési eszközökön versesköteteket bújnak az utasok. És amikor már úgy tetszett, a népszerűség nehezen fokozható, kettesbe kapcsolt a Rájátszás.

Grecsó Krisztián
Grecsó Krisztián
Fekete Csaba

A 2011-ben indult, afféle szupergruppként működő társaság folyton változó névsora illusztris: irodalmi oldalon Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény István és Szálinger Balázs, zenei fronton pedig Beck Zoltán (30y), Egyedi Péter (Óriás), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Kollár-Klemencz László (Kistehén) és Szűcs Krisztián (HS7).

Az októberben megjelent Szívemhez szorítom című kötetben van minden a dalszövegtől a Petőfi-verseket könnyűzenei lemezkritikaként tárgyaló stílusbravúrig, nehéz beskatulyázni. „Nagyon sokan szeretnének önfeledten szórakozni, az ifjúkori pezsgést érezni anélkül, hogy hülyének néznék őket. Van egy széles réteg, amelyik nem feltétlenül kerülne kapcsolatba a magaskultúrával. Kell nekik valami impulzus, valami plusz, mert az író-olvasó találkozókat nagyjából büntetésként tudják csak elképzelni.” Na, ők azok, akik rátaláltak a Rájátszásra.

Az Óriásból ismert Egyedi Péter Závada Péter egyik verse kapcsán került a rájátszók közé. „Zenei oldalról a legfontosabb most, hogy itt a dal a lényeg. Persze azért, hogy egy szöveg jól működhessen dalként is, néha hozzá kell nyúlnunk. A Negyven fölött című Háy-versnek például én csináltam refrént.”

Egyedi Péter
Egyedi Péter
Fekete Csaba

Egyedi szerint a sikerben annak is szerepe lehet, hogy a popzenét hallgatók is vágynak a tartalmas dalszövegekre. „A Rájátszás azért működik ilyen jól, mert a saját értékei mentén tudott kifejlődni, ráadásul örömzenélés.” Egyedi szerint zene és szöveg remek együttélését példázza egyik kedvenc története is, amikor egy nyári irodalmi táborban arra kérte egy fiú: tanítsa meg gitáron neki az Ahol megszakad című Závada-dalt. Mert úgy még jobban szereti.

Az évzáró Rájátszás-koncert – a tavalyihoz hasonlóan – jóval irodalmibb jellegű lesz, mint az évközi események, például novellák is elhangzanak majd. Grecsó szerint: irodalmi bomba lesz. Azt azért megjegyzi: folyamatosan figyelni kell, mennyi felolvasást bír el egy adott este. „Érdekes ez. A közönség tombol Kemény István Kishit című versére, miközben szerintem ez az utóbbi harminc év legnagyobb költeménye. Ennek a két dolognak nagyon ritkán van metszéspontja.” Grecsó szerint a hallgatókban a dalok kapcsán kialakul bizonyos fajta bizalom az alkotókkal szemben, így könnyebben fogadnak be olyan műveket is, amelyek más módon nem jutnának el hozzájuk. Így a költő sokak szemében már nem az irodalomkönyvek papírszagú, megközelíthetetlen alakja. Rock 'n' roll!

RÁJÁTSZÁS

LEGJOBBAN NÉLKÜLED - Budapest, Trafó, december 29., 20 óra. Facebook esemény: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.