galéria megtekintése

Nem csak lengyel történet

0 komment


Zappe László

Az olyan darabok elől, amilyen A mi osztályunk is, a politika, a történelem ellopja a show-t. A tartalom fontossága, izgalma feledteti a színházat. A néző politikai meggyőződése, történelmi ismeretei és emlékezete szerint ítél. Sokszor még az emberi megpróbáltatások borzalmainál is irritálóbbnak érzi, ha elfogultságait, előítéleteit, berögzött meggyőződéseit sértik. És tulajdonképpen igaza is van. Életének, erkölcsének, viselkedésmintáinak alapjait kezdik ki ilyenkor.

A mi osztályunk lengyel darab. A szerző Tadeusz Slobodzianek, a lengyel huszadik századot vágja a lengyelek szemébe, vagy inkább dörgöli az orruk alá. Egy iskolai osztály tíz tagjának sorsán keresztül taglalja a lengyel–zsidó viszonyt – mondhatnák erősen eufemizálva. Mert a sok évtizedes történetnek mégiscsak a legerősebb motívuma, amikor csaknem kétezer zsidót elevenen elégetnek a rájuk gyújtott pajtában. Aztán persze ezt is besorolják a náci rémtettek közé. Holott a németeknek ehhez nemigen volt közük. Az ilyesmik felhánytorgatása általában irritálja a nemzeti gőgöt, hiszen aláássa a megalapozatlan önbecsülést. Azt hiszem, számunkra sem ismeretlen helyzet.

Színészpróbáló darab: Szerémi Zoltán és Kiss Mari
Színészpróbáló darab: Szerémi Zoltán és Kiss Mari
Fotó: Mészáros Zsolt

 

A budapesti Katona József Színház után most Szombathelyen is bemutatták a darabot, Lukáts Andor végletekig puritán rendezésé­ben. Khell Csörsz díszlete nem az egykori osztálytermet idézi meg, hanem börtönudvart egyesít tárgyalóteremmel. Korlátok előtt vallanak a tanúk, a tettesek, az áldozatok. Erős gesztus, hogy az előadás elején a szereplők leveszik iskolai egyensapkájukat, és egy fogasra akasztják. A sapkák, amelyek az egyenlőséget és az összetartozást mutatták, az egész történet alatt ott vannak színen.

A harmincas évektől a század végéig láthatjuk a lengyel antiszemitizmus történetét, ahogy együtt alakul a politikai-hadi helyzettel. Oroszok jönnek, oroszok mennek. Németek jönnek, németek mennek. A változó helyzeteknek mindig akadnak túlbuzgó kiszolgálói és megszenvedői. És van egy szerencsés, akit rokonai Amerikába küldenek tanulni. Csodálkozó, jámbor túlélő. Vannak, akik nem élik túl.

Szombathelyen nem minden szerep találja meg a legalkalmasabb színészt. Márpedig ez színészi szempontból is különösen igényes darab. Mindenki kamaszkortól halálig követ egy életutat. Mertz Tibor nem csak azért látszik főszereplőnek, mert egy nagy kombinátort, gátlástalan helyezkedőt játszik. Szabó Tibor, Kiss Mari, Szerémi Zoltán, Bajomi Nagy György jelentőssé tudja tenni a rábízott alakot. Orosz Róbertnek jól áll a félénk jellegtelenségével karriert csináló pap. Az egyetemista Hartai Petra szörnyű kínokat jelenít meg elhitetőn.

Megrázó két óra.

Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk
Weöres Sándor Színház,
Szombathely

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.