galéria megtekintése

Nehéz lesz elkerülni Alföldit

16 komment


Szemere Katalin

2018-ig tele munkával Alföldi Róbert naptára, az idén többet dolgozik itthon, mint ­tavaly. Kilenc bemutatója lesz, és a főbb rendezései sikeres szerepeivel együtt műsoron maradnak.

Kilenc bemutatója lesz a következő évadban Alföldi Róbertnek, derül ki a színész közösségi média-oldaláról és a színházak programismertetőjéből. A közönségszervezők és a nézők nagy örömére ősztől – a tavalyi évaddal ellentétben – jóval többet dolgozik itthon. Az elmúlt évadban októbertől májusig külföldön rendezett, Németországban, Dél-Koreában, Ausztriában, újra Németországban és Franciaországban.

A Vaknyugatban alkoholista plébánost alakít Alföldi
Mészáros Csaba / Kultúrbrigád

Az utóbbi időszakban főként könnyedebb (bulvár) darabokba kérték fel színészként Alföldit. (Kivétel talán a Gothár Péter rendezte Vaknyugat az Átriumban).

 

Alföldi szeptembertől sem egy tragédia főszereplője lesz, ugyanis Higgins professzort játssza a My Fair Ladyben. Eredetileg a 2015–16-os évad végére hirdették meg a filmváltozatáról is ismert musicalt, majd a Keszthelyi Nyári Játékokra ígérték a premiert, most szep­tember végén várható az előadás a Centrál Színházban. Elizát Tompos Kátya játssza (már játszotta ezt a szerepet korábban egy másik fordításban a Szegedi Szabadtéri Játékokon). A mostani centrálos verziót Puskás Tamás rendezi, a darabot Baráthy György fordította újra. Nem kell ahhoz különösebb jóstehetség, hogy megállapítsuk: nagy szériát érhet meg az előadás. A plakátfotózásról készült videót pél­dául egy hete posztolta a színház, és már több mint 35 ezren látták.

A My Fair Ladyt egyébként 60 éve mutatták be, a Broadwayn Julie Andrewszal és Rex Harrisonnal a főszerepekben. A kerek évforduló alkalmából nemcsak Budapesten veszik elő a darabot, hanem augusz­tustól a Sydney-i Operaház is műsorára tűzi – Julie Andrews rendezésében.

Színészként Alföldi további premierje Molnár Ferenc darabjában, az Egy-kettő-háromban lesz. Az előadást jegyző Znamenák István a főszerepet, Norrison bankárt osztotta Alföldire. Az Átrium Film-Színház/Kultúrbrigád produkciója novembertől látható. Játszik benne – többek között – Szatory Dávid, Debreczeny Csaba, Mihályfi Balázs és Parti Nóra.

Hivatalos nyomát nem látni, de több forrásból is értesültünk, hogy Marlowe II. Edwardját is rendezi – főszerepben Fekete Ernővel, a Katona József Színház művészével. Az előadásban szerepel – többek mellett – Gyabronka József, Jordán Tamás, Makranczi Zalán és Radnai Csilla. A premier a BMC-ben lesz októberben, a zenei szerkesztő Gőz László; novemberben pedig az Át­rium Film-Színház színpadára rendezi át Alföldi.

Elsöprő siker Az Őrült Nők Stohllal
Csányi Mónika / Kultúrbrigád

A Budapest Bábszínházban legutóbb a Kabaré című musicalen dolgozott rendezőként, most Mo­liere-től A képzelt betegen, amely novembertől látható Bognár Róbert új fordításában. A Radnótiban az elmúlt két évadban rendezett egyet-egyet, először a Platonov – Apátlanult, majd a Lear királyt. Mindkettő főszerepét László Zsolt játszotta, ahogy a mostani Futótűz címűét is Wajdi Mouawad művében. A bemutató január elején lesz.

A Makrancos Kata után újabb reneszánsz darabot rendez Szombathelyen Alföldi. Ben Jonson Volponéjának címszerepét Jordán Tamás játssza majd, akivel erős barátságot kötöttek, amikor a Nemzeti Színház két egykori igazgatója Mark St. Germain Az utolsó óra című darabját próbálta. „Barátok lettünk, sokat találkozunk. Robi mindig elfelejti, de 1990-ben, egy filmforgatáson találkoztunk először. Jó kapcsolatunk volt, bár nem dolgoztunk többet együtt. A tévében forgatott velem egyórás portréműsort. És arra is emlékszem, hogy példátlanul simán zajlott a Nemzeti igazgatói átadás-átvétele” – mondta el lapunknak Jordán Tamás. A Volpone premierje májusban lesz.

Az Armel Operaversenyen és Fesztiválon egy igazi különlegességen dolgozik: a kanadai-amerikai énekes-dalszerző, Rufus Wain­wright operáját, a Prima Donnát rendezi. A darab egy idősödő operaénekest mutat be, aki izgatottan készül a visszatérésére az 1970-es évek Párizsában, és beleszeret egy újságíróba. Az opera a Pannon Filharmonikusok versenyelőadása, és a pécsi Kodály Központban lesz a premier június 24-én.

Egy korábbi armeles rendezése, A varázsfuvola október 21–22-én a londoni Hackney Empire-ban látható majd. Sőt, visszahívták ­Szöulba is. Az idén a Téli regét állította színpadra nagy sikerrel, jövőre egy másik klasszikusra, Euripidész Médeiájára készül.

Senza Sangue az ARTE-n

Eötvös Péter operája, a Senza Sangue szcenírozott változata Alföldi Róbert rendezésében elnyerte az Armel Operafesztivál Legjobb Produkció díját. Az ARTE online csatornáján ez év végéig elérhető az Armel valamennyi versenydarabja, és augusztus 10-ig lehet szavazni a legjobbra. A nyertes a Szigeten veheti át a közönségdíjat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.