Nehéz idők: 21 Munkácsy-kép landolt Moszkvában

A moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeumban megrendezett Munkácsy-kiállítás megnyitójával megkezdődött hétfőn az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata.

A Munkácsy és kora című tárlaton, amely a Puskin Szépművészeti Múzeum, a Tretyakov Galéria, a budapesti Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre műgyűjtő együttműködésével jött létre, több mint 50 festmény szerepel. Döntő többségében a 19. századi magyar festőművész alkotásai, valamint Munkácsy orosz és francia kortársainak művei.

21 Munkácsy-képet hoztak el Magyarországról, a festő különböző korszakainak jellegzetes alkotásait, két festmény pedig a Puskin Szépművészeti Múzeum tulajdona.

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy Oroszország és Magyarország az egymás iránti tiszteletet, az érdekes és hasznos együttműködés példáját mutatja. Hozzátette, hogy „a mai nehéz időkben ez nagyon fontos”.

A június 30-ig tartó magyar kulturális napok keretében Moszkván kívül Oroszország több nagyvárosában is rendeznek kiállításokat és zenei programokat. Vasarely-kiállítás nyílik majd Szentpéterváron és Jekatyerinburgban. A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház zsinati termében az Omega-oratórium hangzik fel, Nyizsnyij Novgorodban és Moszkvában is fellép a Magyar Állami Népi Együttes. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.