Napórások találkozója Aquincumban

A napórák rajongói szombaton tartják tizedik konferenciájukat és találkozójukat Aquincumban, a Kulturális Örökség napjai alkalmából.
Szinte mindent megtudhat a napórákról az, aki szombaton Óbudára, az Aquincumi Múzeumba látogat, hiszen kitűnő előadók beszélnek erről az ősi időmérő eszközről, sőt egy délután négykor kezdődő sétán bemutatják a Vitruvius által említett 13 napóra modelljét is.

Az előadások egyébként reggel tízkor kezdődnek Ponori Thewrewk Aurél: Napóra a Bibliában című előadásával, utána Barta Lajos beszél a Napórákról - „egyszer másként", majd Varga Máté mutatja be a kaposszentjakabi bencés apátság középkori napóráját, Marton Géza pedig az aquincumi napórát és mérnöki műszert.

Szünet után, déltájban Keszthelyi Sándor ad elő a napórák római és arab számozásáról, Herczeg Tamás: Augusztusz napórájáról, Hannák Judit pedig A Napról mint a napórák lemeríthetetlen "eleméről" beszél majd.

Délután Székely Péter az antik művészet és az idő kapcsolatát taglalja, Mizser Attila a jędrzejówi Napóramúzeumot mutatja be, végül Vilmos Mihály a percre pontos napóra esetét meséli el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.