galéria megtekintése

Nagyon szabad polcok Siófokon

0 komment


Bárkay Tamás

Óvatlan becslések szerint is legalább ötven strandkönyvtárnak örvendezhet a publikum Magyarországon – minden jel arra mutat, hogy pár év alatt megszerettük a műfajt. De megszerették a könyvtárosok is: úgy érzik, hogy a strandon könnyebben halványulnak az irántuk táplált rossz sztereotípiák. A kulisszák mögé az egyik legkülönösebb parti könyvtárat működtető siófoki bibliotéka igazgatója vezetett be bennünket.

Ebben speciel nem állunk rosszul: ma már minden nagyobb balatoni fürdőhelyen és megyeszékhelyen talál kölcsön-olvasnivalót, aki otthon hagyta a magáét, a könyvtárak zöme ott is igyekszik kiszolgálni a bibliofil közönséget, ahol nincs kifejezett fürdőhely, ez esetben a városi strandra viszik ki a könyveket. A siófoki könyvtárat vezető Kovács Emőke úgy taksálja, hogy nagyjából félszáz strandon állomásoztatnak könyveket a szezonban. A szakma tapasztalatai szerint a vendégek mindenhol jól fogadják a kitelepüléseket, miközben a kezdeményezés az intézményeknek is jót tesz, kilépnek a falak közül, és ezzel oldják a könyvtárhoz, a könyvtárosokhoz tapasztott rossz sztereotípiákat.

Ami a Balatont illeti, az első fecske Keszthely volt, ahol már 1908-ban is létezett strandkönyvtár. A legújabb kor első tóparti pionírja a balatonalmádi könyvtár volt, a második a füredi. Ahány ház, annyiféle szisztéma. Van, ahol csak újságokat visznek le a plázsra, van, ahol csak egy-két hétig tart nyitva a kihelyezett bibliotéka, akad, ahol folyamatos a kölcsönzés, és forró dróton tartják a kapcsolatot a báziskönyvtárral – infrastruktúra kérdése.

A 2010-ben nyitott siófoki strandkönyvtár kivétel, ugyanis egyik csoportba sem passzítható be.

 

Tekintve, hogy a bulikról nevezetes Nagystrandon találtak neki helyet, ahol sok a fiatal, és egész nap szól a zene, köztes megoldást választottak, és létrehozták az ország valószínűleg egyetlen önkiszolgáló könyvtárát. Vagyis: nincs beiratkozás, tehát díj sincs (ellentétben azokkal a kölcsönzőhelyekkel, ahol személyit, lakcímkártyát, sőt kauciót is kérnek), az olvasni vágyók reggel, mintha csak otthon lennének, leveszik a kiválasztott kötetet a nagyon szabad polcról, este meg visszaviszik.

A Nagystrandon nincs könyvtáros néni, nincs katalógus. Ez fakultatív dolog, és szabadságérzetet is ad – összegzett az igazgató. Különösen hangzik ez Pannóniában, de mint megtudtuk, nemigen mentik haza a könyveket az olvasók, gyakorlatilag nincs veszteség.

A siófoki könyvtár nagyjából ezer kötetet kínál egyidejűleg. Elsősorban könnyedebb olvasmányokat, mint amilyenek Rejtő Jenő, Agatha Christie, Karinthy és Örkény munkái, de az ezer kötet közé mindig becsempésznek néhány tucatot a legveretesebb irodalomból is. A legnépszerűbb szerzők lajstroma, azaz a helyi TOP 5 e pillanatban ekképp fest: Danielle Steel, Agatha Christie, Evelyn Marsh, Claire Kenneth, Rejtő Jenő. Tartanak mindemellett gyerekkönyveket és néhány idegennyelvű kötetet is, valamint régebbi színes magazinokat férfiaknak, nőknek; a legkisebbeket színezővel, gyurmával, puzzle-lel kecsegtetik.

A választás megkönnyítésére szórólapot készítettek a Fő téri könyvtárról, ezen van egy QR-kód, amelynek segítségével bárki azonnal elérheti a honlapjukat, és jelezheti kívánságait. A legfrissebb irodalomból nem tudnak szállítani, tekintve, hogy abból csak 1-1 példányra futja, habár, ha kapnak ajándékkönyveket, avagy feles példányok keletkeznek, olykor a bestsellerekből is kerül a strandra.

A közönség meglehetősen heterogén, de volt módjuk megállapítani, hogy a legszívesebben a fiatal lányok, az anyukák és az idősebb hölgyek olvasnak. Megállapították azt is, hogy vendégeknek legalább egyharmadánál van valamilyen könyv – nyilván a könyvtár is vastagon hozzájárul ehhez a szép látványhoz.

És ha eljön a wifi?

Jogosnak éreztük a felvetést: mi lesz a papírkönyv-kölcsönzéssel, ha egyszer csak minden strandon ott lesz az ingyen wifi. Kovács Emőke úgy látja: a vízparton egy könyv, egy újság még mindig jobban ellenáll a körülményeknek, mint az elektronikus eszközök. Ugyanakkor, tette hozzá, kétségtelen, hogy a könyvtárosszakmában is nagy technikai előrelépések történtek, így, ha kialakulna egy egységes szakmai álláspont a strandkönyvtárak esetében, szükség lenne a technikai reformokra is.

Mindezzel együtt is úgy véli azonban, hogy éppen az adja az egyes települések strandkönyvtárainak hangulatát, hogy van egy egyedi arculatuk, struktúrájuk. Esetükben ez jól megmutatkozik abban is, hogy a fehér fabódéjukon színes pöttyök hirdetik a nyári hangulatot, a fabódé belsejében a könyvek mellett pedig egy csendes relax-sarok található. „A mi biblioplázsunk azt a pozitív életérzést is közvetíteni kívánja, hogy napozni és lapozni egyaránt jó időtöltés” – összegzett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.